Vlagyimir Putyin orosz elnök tegnapi, az orosz állam helyzetét értékelő beszéde alkalmával olyan új fegyverrendszereket mutatott be, amelyek állítása szerint „legyőzhetetlenek”. Mindezt két héttel az orosz elnökválasztások előtt. Sokan kétkednek az összes bemutatott technológia hitelességében, ám tény, hogy az elnökválasztás előtti bemutató részben válasz a fegyverkezési versenyre.

 

A választások legnagyobb esélyese (a közvélemény-kutatások a szavazatok 67 százalékát szerezheti meg Putyin) március 1-jei beszédét a megszokottól eltérően nem a Kremlben, hanem a moszkvai Manege épületébe tették át. Nagyméretű kivetítőket szereltek fel, amelyen az orosz elnök bemutatta az orosz fegyverkezés legújabb termékeit. Ezen kívül beszédében meghatározta választási programjának kulcsfontosságú célkitűzéseit: a szegénység elleni küzdelmet, és az új globális fegyverkezési verseny előkészítését.

 

Az első célkitűzés nem véletlen. Oroszországban az elmúlt években felgyorsult az elszegényedés. A legutóbbi időszakban 5 millió orosz állampolgár került a szegénységi küszöb alá, ráadásul a foglalkoztatottak fel egyáltalán nem, hatalmas kihagyásokkal vagy jelentősen megvágva kapja meg fizetését.

 

 hirdetes_300x300  

Fegyverkezési verseny

 

Ami azonban jóval nagyobb figyelmet kapott a nemzetközi médiában, hogy Putyin bemutatta Oroszország legmodernebb fegyverzetét. Van köztük hatótáv-korlát nélküli cirkáló rakéta, amely állítása szerint manőverezhető és nem képesek kilőni a legmodernebb rakétaelhárítási rendszerek – mivel kikerüli védelmi zónákat. Erre azért képes, mert a többi ballisztikus rakétával ellentétben nagyon alacsony pályán mozog.

 

Egy másik, jelentős katonai kihívást jelentő orosz fejlesztés egy olyan nukleáris tengeralatti torpedó, amely atomfejjel szerelhető fel, és technológiája révén észrevehetetlen a radarok számára. Ennek a torpedónak a fejlesztését már a szovjet időkben is „pletykálták”, de amerikai elemzők most úgy vélik, hogy a technológia valódi fenyegetést jelent.

 

https://www.youtube.com/watch?v=QbINENR8KBc

1:30-tólk kezdődik a „show”

 

Nukleáris támadás az USA ellen, mint illusztráció

 

Hatalmas figyelmet kapott az az animáció is, amelyen a nukleáris rakéták az amerikai Florida államba csapódnak be. Az USA külügyminisztériuma elég visszafogottan értékelte a provokatív animációt:

 

„A nyilván szerencsétlenül megválasztott animáció, amely egy USA elleni nukleáris csapást mutatott be, nem elfogadható egy felelősen viselkedő nemzetközi szereplőtől”

 

állt az amerikai külügy közleményében.

 

Forrás: Yahoo.com

 

A fegyverrendszerek bemutatásának két üzenete volt: egyrészt figyelmeztette a Nyugatot – írja a BBC –, hogy ne szorítsa Oroszországot sarokba. A másik az orosz választópolgároknak szólt, miszerint a választások tétje nemzetbiztonsági jellegű – ennek fényében tessék szavazni.

 

A Stratfor magánhírszerző ügynökség leírása az új orosz fegyverrendszerekről. Forrás: Stratfor.com

 

Körkép.sk

Nyitókép: cnn.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!