Nyitókép forrása: pixabay.com

 

A tavalyi évben rekordszámú érintett élt a kedvezményes nyugdíjazás lehetőségével, és a szlovákiai munkapiacról rövid idő leforgása alatt több tízezer ember távozott. Ez egyszerre csökkentette az államháztartás bevételeit és növelte meg a kiadásokat.

 

A Štandard szlovák konzervatív hírportál cikke szerint a dolog idén megismétlődhet, és ezért a Klub 500 (az ország 500 legnagyobb foglalkoztatóit tömörítő érdekképviseleti csoport) azt szorgalmazza, hogy a kormány értékelje újra a korkedvezményes nyugdíj tavaly bevezetett változtatásait. Ennek megfelelően a parlament ezen a héten elfogadta a korkedvezményes nyugdíjazás új feltételeit.

 

A cél egyértelműen az, hogy a nyugdíj előtt állók ne tudjanak élni ezzel a lehetőséggel, mert az egyébként szakemberhiánytól szenvedő szlovák munkaerőpiac nem bírja pótolni a korkedvezménnyel távozókat.

 

 hirdetes_810x300  

A módosítás szerint már nem 40 ledolgozott év után lehet élni a korkedvezményes nyugdíjjal, hanem az eddigi 40 éves határ is növekedni fog a rendes nyugdíjkorhatárral együtt.

 

A parlament által elfogadott javaslatban található példa szerint az 1961-es születésűek számára, akik „rendes” nyugdíjkorhatára 63 év és 2 hónap lenne, a változtatás szerinti korkedvezményes korhatár 40 év és két hónap lenne.

 

Vagyis a képletet úgy állították fel, hogy az egyébként folyamatosan emelkedő rendes nyugdíjkorhatárból ki kell vonni 23 évet.

 

Változik a korkedvezményes nyugdíj miatti életjáradék-csökkenés mértéke is.

 

A mostani javaslat érvénybe lépése után már nem fogják vizsgálni, hogy két éve van-e a kérvényezőnek a rendes nyugdíjig, vagy épp ledolgozott évei alapján akarja nyugdíjaztatni magát.

 

Az életjáradék nagyságának csökkenése eddig 0,3 százalék volt minden nyugdíjban megkezdett hónapra számolva. Az új számítás már 0,5 százalékos csökkentést tartalmaz.

 

A beterjesztők hangsúlyozták, hogy a korkedvezményes nyugdíj a munkahelyét elvesztő, de kora miatt a munkapiacon érvényesülni már nem tudó személyek miatt alakult ki, és a mostani változtatásokkal azt akarják elérni, hogy kevesebben akarjanak nyugdíjba vonulni azok közül, akik még képesek és lehetőségük is van dolgozni.

 

A fenti változtatások kevesebb mint egy hónap múlva, május 15-ével lépnek hatályba. Vagyis a jelenlegi szabályok szerint már csak három hete van az embereknek kérelmezni a nyugdíjazásukat.

 

Fogós kérdés, hogy a nyugdíjat fontolgatók számára milyen döntés lenne előnyösebb: megvárni a rendes nyugdíjkorhatárt vagy feláldozni az életjáradék nem kis részét…

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!