Június 30-ával lezárult a Kisebbségi Kulturális Alap igazgatói posztjára kiírt pályázat.

 

Az érdeklődőknek pályázati anyagot, életrajzot, szakmai képesítést igazoló dokumentumot és egy becsületbeli nyilatkozatot kellett leadniuk arra vonatkozóan, hogy nem párttagok, illetve ha mégis, akkor a kinevezését követő 30 napon belül rendezik ezt a kérdést.

 

A legfeljebb 15 oldal terjedelmű pályázati anyagokban a pályázók kifejthették tapasztalataikat a kisebbségvédelem terén illetve elképzeléseiket az alap működtetésével kapcsolatban.

 

 hirdetes_300x300  

Politikai alapon elosztott támogatások

 

A kisebbségi kultúra anyagi támogatására életre hívott intézmény július 1-vel jött létre. Költségvetése az eddigi kisebbségi kultúrára szánt keret duplája, 8 millió euróra emelkedik. Ebből 4 millió euró juthat magyar projektekre (összehasonlításként és viszonyításként, Nagyszombat megyéből másfél millió euró jut kerékpárutakra a galántai és a dunaszerdahelyi járásban.)

 

Nem mindegy tehát, ki lesz az a személy, aki aláírja majd a szerződéseket.

 

Folytatás…

 

[stw]

 

Azokat a szerződéseket, melyeket idén még a Most-Hidas kisebbségi kormánybiztos lát el kézjegyével, a párt érdekeltségi körébe tartozó szakmai bizottsági tagok javaslatai alapján.

 

Új Szó, Bumm, Paraméter a legnagyobb nyertesek

 

Az idei támogatások teljes listája ugyan még nincs közzétéve, néhány döntés azonban már ismert. A Bumm.sk hírportálnak az elsők között folyósították a megítélt 20 ezer eurót (az igényelt összeg 69,4 százalékát), mint ahogy az Új Szó 3 pályázata is már kapott 80 ezer eurót (az igényelt összeg 58,77 százalékát).

 

Az összképhez hozzátartozik, hogy a Körkép.sk egyelőre vár a számunra megítélt 4 ezer euróra, mely a beadott pályázatunk összköltségvetésének alig 8 százaléka. Hogy mennyit ítéltek meg a Paraméter 84 200 eurós pályázatára, hamarosan kiderül. A Barak család megélhetését biztosító portál mindenesetre az elmúlt évek stabilan legnagyobb nyertesei közé tartozik.

 

Az ilyen és ehhez hasonló, nyilvánvalóan politikailag motivált aránytalanságokra jövőre kétszer annyi pénzkeret áll majd rendelkezésre.

 

Nem mindegy tehát, ki lesz az Alap igazgatója.

 

Új Szós főszerkesztő is a pályázók között?

 

A Körkép.sk ezzel kapcsolatban megkereste Rigó Konrádot (Most-Híd jelöltje) kulturális államtitkárát azzal kapcsolatban, hány pályázat érkezett be és tudni-e már konkrét személyekről, akik érdeklődnek a pozíció iránt.  Rigó Konrád kérdéseinkre elmondta, hogy ma, azaz hétfőn tudnak ezzel kapcsolatban pontos információt adni, miután a bizottság felbontotta a borítékokat és rögzítette a pályázatokat.


A Körkép.sk úgy tudja, hogy a jelöltek között lehet az Új Szó korábbi főszerkesztője, jelenleg a napilap internetes oldalának vezetésével megbízott főszerkesztő-helyettes, Molnár Norbert is. Természetesen megpróbáltuk felvenni vele a kapcsolatot, de megkeresésünkre nem reagált.

 

Molnár Norbert és Rigó Konrád, valamint a Paraméteres Barak Bálint egyébként jó barátok, akik együtt kirándulnak (lásd nyitóképünket).

 

Rigó Konrád (j) és Molnár Norbert. Kép: Facebook

 

Az államtitkár konkrét kérdésünkre, hogy az Új Szós újságíró-e az alap élére kinézett személy, nemleges választ adott. Mint elmondta, céljuk, hogy a lehető legjobb vezető kerüljön az alap igazgatói posztjára..

 

A jelöltek nyilvános meghallgatása július 11-én lesz, melyről a Körképen is beszámolunk.

 

Király Zsolt

 

Nyitókép: Rigó Konrád (b), Barak Bálint (középen) és Molnár Norbert (j)

 

További ajánlott írások:

 

A “Fideszes” pénzt irigylik, a szlovákiai magyart sajátjaiknak osztogatják

 

A. Nagy pénzosztás – szlovákiai magyar valóság IV.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.