A parlament tegnap elfogadta a Kisebbségi Kulturális Alapról szóló törvényt. A kisebbségi kultúra anyagi támogatására életre hívott intézmény július 1-vel jöhet létre. Költségvetése az eddigi keret duplájára, 8 millió euróra emelkedik. Ebből 4 millió euró juthat magyar projektekre.

 

Hogy elviekben miről is van szó, felesleges ecsetelni. Egyrészt korábban már maga a kulturális államtitkár mondta el nekünk, másrészt mi magunk is részletesen beszámoltunk a keretrendszerről. Harmadrészt pedig a hidas pártsajtó úgyis elvégzi majd a maga feladatát.

 

Dupla pénz, dupla kísértés

 

 hirdetes_810x300  

Amiről viszont szólnunk kell, az az Alappal kapcsolatos veszélyek. Ezekről ugyanis kevés szó esik.

[stw]

 

Pedig a jelenlegi tapasztalatok igencsak aggodalomra adnak okot. Elvégre dupla pénz, dupla kísértés.

 

Mert bár magyarázzák bármennyire is, hogy politikától független, transzparens, szakmai alapú döntések várhatók, az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy hidasok esetében a szavaknak nem, legfeljebb majd a tetteknek hihetünk.

 

E téren pedig egyáltalán nincs okunk optimizmusra.

 

A személyi összetétel dönt

 

Az újonnan létrejövő Kisebbségi Kulturális Alap döntéseit ugyanis a szakmai tanácsok összetétele befolyásolja. Az pedig, csakúgy, mint eddig, július 1. után is tele lehet Most-Hidas érzelmű, Bugárékhoz személyes, családi, vagy egyéb vonalon kötődő tagokkal.

 

Formális vagy informális módon pedig ahogy a Kormányhivatal mellett ma is működik, bármilyen szépen hangzó keretrendszer könnyen nevetség tárgyává válhat

 

Az elmúlt évek keserű tapasztalatairól talán már nem is érdemes szólni. Akit érdekel, milyen arcátlan módon ment a politikai alapú osztogatás a csókosoknak, itt, itt, itt, itt és itt elolvashatja.

 

Botrányos tapasztalatok

 

Az idei évre szintén jut majd jó pár botrányos tapasztalat (hogy egyelőre csend van, csak annak köszönhető, hogy még nem hozták nyilvánosságra a döntéseket.) Egyéni alapon azonban már többen megszólaltak.

 

Április elején a Delta című Komáromi hetilap főszerkesztője, Csaba Ádám írta meg, hogy

 

elméletileg az idén is szakmai értékelőcsapat, majd szakbizottságok döntöttek a támogatásokról – pártatlan pénzosztásról azonban nem beszélhetünk. Ha a gyakorlatban nem változik a pénzosztási mechanizmus, ha továbbra is részrehajlóan osztogatják a közösségünk egészének járó támogatásokat, akkor kulturális alap ide vagy oda, jövőre is csak egyesek örülhetnek a kétszer akkora pénzcsomagnak.“

 

A másik 2017-es konkrét esetről Szabó Ottó, a kassai Rovás társulás vezetője számolt be az elmúlt napokban. Az egész annyira kiábrándítóan kicsinyes, és oly jellemző az évek óta döntéshozó helyzetben levő szlovákiai magyar bizottsági tagokra, hogy inkább nem is idézünk belőle. Akit érdekel, itt elolvashatja.

 

A harmadik konkrét példa pedig mi, a Körképet kiadó Vox Juventae társulás lennénk, bár nem írtunk róla, és most sem panaszkodásként hozzuk fel. De idevág, ezért megemlítjük, hogy az idei évre a Kisebbségi Kultúra Finanszírozására kiírt programra beadott pályázatunkra még a tavalyinál is jóval kevesebb összeget ítélte a Most-Hidas érzelmű, Pátria rádiós Vasik János képviselte bizottság. (Költségvetési tervezetünk alig 8,3 százalékát, miközben olvasottságban tavaly  az eddigi legsikeresebb évünket zártuk.)

 

Dupla felelősség

 

Ennyit tehát a tegnap jóváhagyott Kisebbségi Kulturális Alappal kapcsolatos elvárásokról.

 

Így amikor Rigó Konrád kulturális államtitkár minden jószándék mellett jóhiszeműen arról beszél, hogy duplájára emelték a rendelkezésre álló pénzcsomagot, valójában kétszeres felelősséget vállal.

 

Amennyiben ugyanis a jövő évi pályázati döntések esetében is folytatódik az eddigi, pofátlanul aránytalan, mindenféle szakmai kritériumrendszert nélkülöző, kíméletlen, kicsinyes, politikai alapú osztogatás, a most felálló Kisebbségi Kulturális Alap döntései főleg a Most-Hidas és általuk nominált politikusokról állítanak ki újabb bizonyítványt.

 

Király Zsolt

 

Nyitókép: archív

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!