„Nagyüzem van az MKP háza táján”, kezdte a mai sajtótájékoztatót Menyhárt József. „A héten Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkárt fogadtuk, gazdasági fejlesztési csomagot jelentettünk be, jövő héten  óvodaprojektben szólunk. A mai nap viszont az őshonos kisebbségekkel kapcsolatos kezdeményezésről szól” – fogalmazott az MKP elnöke.

 

Berényi József, a FUEN aláírásgyűjtési kezdeményezésének felvidéki koordinátoraként az aláírásgyűjtés céljait, aktuális helyzetét jellemezte. Eelmondta, hogy a FUEN elnökének meghívásával a kezdeményezés nyomatékosítása volt a cél. Vincze Lóránt FUEN elnök és az MKP kísérete az elmúlt két napban több dél-szlovákiai városban, településen, Komáromban, Dunaszerdahelyen, Pozsonyban is személyesen kampányolt annak érdekében, hogy Szlovákiában a lehető legtöbb aláírás gyűljön össze.

 

Mi is az a FUEN? Kérdések és válaszok a Körkép.sk cikkében

 

Berényi: Jól halad az aláírásgyűjtés

 hirdetes_300x300  

 

Civil szervezetekkel, városvezetőkkel, emberekkel találkoztak, nyomatékosítva az ügy fontosságát. A Csemadokban Bárdos Gyulával és a szlovákiai németek, csehek és ruszinok képviselőivel tárgyaltak, akik szintén támogatják a kezdeményezést. Berényi megismételte korábbi vállalását, hogy az MKP célja legalább 50 ezer aláírás összegyűjtése a Felvidéken.

 

 

Hogy mennyi aláírás gyűlt eddig össze, jelenleg nem tudni, hiszen jelenleg is zajlik az aláírásgyűjtés.

 

„Október végén várhatóak az első konkrét számok. Az aláírásokat gyűjtjük, jól halad, és bízunk benne, hogy a vállalásunkat, amit tettünk, jövő márciusig, amíg a gyűjtés tart, jó eséllyel össze is tudjuk gyűjteni”

 

– tette hozzá Berényi.

 

Vincze Lóránt: Összeurópai összefogásról van szó

 

Vincze Lóránt, FUEN elnök megerősítette, hogy nemcsak a magyar kisebbség tartja fontos ügynek az aláírásgyűjtést, hanem társulnak hozzá a többi szlovákiai kisebbségek is.

 

„Erősen összefogtak a magyar közösségek ebben az ügyben. Két hete Horvátországban és Szlovéniában jártam, a muravidéki magyarok és Eszék környéki magyarok is elkötelezettek a Minority Safepack aláírásgyűjtésben. Erdélyben 250 ezer aláírást vállalt az RMDSZ a közösség részéről.“

 

Összeurópai összefogásról van szó, hiszen a FUEN 92 tagszervezete közül mindenki támogatja a kezdeményezést. Azok is, akik az Unió területén kívül élnek.

 

 

„Óriási a lelkesedés a szervezetek részéről. A munka beindult, az aláírások gyűlnek. Nagyon fontos Magyarország támogatása is az ügyben, ahonnan szintén számottevő aláírást ígértek, fél millió körül”

 

– emelte ki Vincze Lóránt.

 

Mint elmondta, a dolguk kisebbségi ernyőszervezetként, hogy ne csak az aláírásokat szállítsák jövő márciusig az Európai Bizottság asztalára, hanem egy olyan intézményi támogatás, lobbi erő legyen mögöttük, amely nyomásgyakorló eszközként hat az Európai Bizottságra. Hogy ne kerülhesse meg az őshonos kisebbségi polgárok jogait, hanem törvényalkotás legyen belőle.

 

További cikkeink a témában

 

Fontos elemként említette azt is, hogy jövő áprilisáig a jogszabályi javaslataikat is elkészítik egy szakértői csapattal, azt is leteszik a bizottság asztalára. Hogy elég egyértelmű legyen mire gondoltak, amikor Európa rejtett kincseiről, 50 millió polgár véleményéről és kéréseiről van szó.

 

A hétvégén a Körkép külön interjút közöl Vincze Lóránttal magáról a kezdeményezésről.

 

A mai sajtótájékoztatóról készült élő videó itt megtekinthető:

 

 

Körkép.sk/KZS

Képek: MKP

 

További ajánlott írások:

 

Dunaszerdahelyen elrajtolt az EU-s méretű aláírásgyűjtés

 

Összmagyar összefogás a megmaradásunkért – Erdélyiek és felvidékiek közösen gyűjtik az aláírásokat

 

FUEN-kongresszus MKP-s részvétellel: Fókuszban a kelet-európai jogtiprások

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!