Orbán Viktor és Robert Fico kormányfők pozsonyi kormánypalotában tartott találkozóján a kvótareferendum eredményén kívül az illegális bevándorlás kezeléséről, egyéb európai uniós témákról, illetve Szlovákia és Magyarország kétoldalú kapcsolatairól is szó esett.

 

A két miniszterelnök sajtótájékozatójáról készült videó teljes terjedelemben itt érhető el.

 

Fico: teljesen elfogadjuk a kvótareferendum eredményét

 

 hirdetes_810x300  

“Szlovák miniszterelnökként és soros uniós elnökként is mondom, hogy teljes mértékben elfogadjuk a magyarországi kvótareferendum eredményét, s a népszavazást legitim és demokratikus eszköznek tartjuk”

 

– jelentette ki Robert Fico szlovák miniszterelnök pénteken Pozsonyban, miután tárgyalt Orbán Viktor kormányfővel.

 

Fico: védeni kell a schengeni határokat

 

Robert Fico az illegális bevándorlás témájáról szólva hangsúlyozta:

 

Szlovákia továbbra is a schengeni határok általi hatékony védelmet, illetve a migráció okainak megszüntetését tartja a fő eszköznek a probléma kezelésére.

 

A szlovák kormányfő megismételte azon korábbi kijelentését, miszerint egyre inkább bizonyságot nyer, hogy

 

a kötelező betelepítésről szóló kvóták „politikailag halottak”.

 

ficko
Kép: MTI/EPA/Jakub Gavlak

 

A szlovák kormányfő rámutatott: ebben a kérdésben az Európai Bizottság (EB) előállt néhány olyan jogalkotási indítvánnyal, amelyekre mind az uniós tagállamok belügyminisztereinek október 13-i találkozóján, mind pedig az uniós tagállamok vezetőinek – október 21-én esedékes – csúcstalálkozóján reagálni kell. Hangsúlyozta: az asztalra kerülő jogalkotási elképzelést szeretné olyannak látni, amelyben megjelennek a tagállamok vezetőinek álláspontjai, illetve az önkéntesség, amely a bevándorlás kezelésének alapelve kell hogy legyen.

 

Kompromisszumos megoldásra van szükség

Robert Fico megjegyezte: meggyőződése, hogy már a tagállamok belügyminisztereinek találkozóján megkezdődik annak a megoldásnak a kidolgozása, amely alternatíva lesz az EB által felvázolt elképzelésekre.

 

„Meggyőződésem, hogy ez az alternatív megoldás, ez a kompromisszum, az uniós tagállamok vezetői, az EB és az unió más intézményei közös igyekezetének eredménye lesz”

 

– szögezte le, hozzátéve: a szlovák uniós elnökség hátralévő időszakában mindent megtesznek azért, hogy ez a kompromisszumos megoldás az asztalra kerülhessen.

 

A szlovák kormányfő a szlovák–magyar kétoldalú kapcsolatokról is beszélt

 

Kiemelte:

 

„A mostani találkozón ismét megerősítést nyert, hogy a kétoldalú kapcsolatok minden téren pozitív légkörben fejlődnek, és történelmileg a legjobb szinten vannak.”

 

A sajtótájékoztató videója itt visszanézhető.

 

(mti)

Nyitókép: MTI/EPA/Jakub Gavlak

 

 

Kapcsolódó tartalom:

Orbán Viktor: Szlovákia sikertörténet

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!