Igor Matovič, az OĽaNO elnöke politikai alternatívát hozna létre a jelenlegi kormánykoalícióval szemben. Szakértők ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy ez közel sem olyan egyszerű.

 

Igor Matovič nem csak az SaS-szel, hanem a parlamenten kívüli MKP-val és a KDH-val is együttműködni. Sőt, nem zárja ki egy közös koalíció létrehozását sem.

 

„Létre kell hozni egy hazafias frontot. Bármilyen formájú együttműködésről hajlandóak vagyunk tárgyalni ezekkel a pártokkal, ami segíthet elkerülni 200 ezer szavazat elvesztését”

 

Idézte az ellenzéki képviselőt az Aktuality.sk. A szavazatok elvesztésével Matovič utalt arta, hogy a parlamenten kívül rekedt pártokra leadott voksokat a jelenleg hatályos választási törvény szerint szétosztják a bejutott pártok között.

 hirdetes_810x300  

 

Az említett együttműködés tesztje az idén novemberben esedékes megyei választások lehetnének.

 

A KDH kérdéses

 

A KDH-val azonban kissé egyedi helyzet állt elő, mikor a párt korábbi  elnöke, Ján Figeľ  a gyengére sikerült választások után lemondott az elnökségről egy EU-biztosi pozícióért Brüsszelben. Ezt követőenután következően Alojz Hlina került a párt élére.

 

Hlinának és Matovičnak közös pártbeli múltja van, ám viszonylag hamar elváltak útjaik. Az OĽaNO elnöke állítja, ez számára nem jelent problémát.

 

„Nem táplálunk haragot egymás iránt. Neki is megvan a saját standard pártja, mi pedig megtartottuk azt a modellt, amivel kezdtünk”

 

Tette hozzá Matovič.

 

Magyar lojalitás Szlovákiához./?

 

Alojz Hlinának eltér a véleménye a lehetséges együttműködésről és arról, hogyan kellene működnie a „hazafias frontnak”.

 

Hilna ugyanis Matovičtól eltérően csak megyei szinten lát lehetőséget az együttműködésre, egyúttal azt sem titkolja, hogy fenntartásai vannak egy esetleges MKP-val kötött szövetséget illetően. Szerinte rendkívül fontos, hogy az MKP miképp pozicionálja magát.

 

„Nem tudom, hogy az MKP hogyan birkózna meg a Szlovákiához való hűség kérdésével”

 

Mondta Hlina, hozzátéve, hogy a KDH a saját erejében bízik. Még ha a segítő kezeket értékelik is, bármi áron nem mennek bele az együttműködésbe.

 

„A megállapodás tartalmát belsőleg kell tisztázni. Mi a megyei választások stratégiájáról beszélünk. A politikai színtéren uralkodó káoszhoz azonban nem csatlakozunk”

 

zárta le a témát Hlina.

 

Politológus: nem feltétlenül lesz jobb a matek

 

Az MKP egyelőre nem zárja ki az együttműködést a megyei választások utáni időszakra vonatkozóan sem.

 

A Focus ügynökség politológusa, Martin Slosiarik anem látja, miben merülne ki Matovič „segítő keze”, amit a KDH-nak és az MKP-nak felajánlott.

 

„Bizonyos esetekben kontraproduktív is lehet”

 

Figyelmeztetett, hozzátéve, hogy a pártok együttműködése nem azt jelenti, hogy az egyes pártpreferenciákat összeadjuk. Hiszen már Alojz Hlina szavaiból is kitűnik, hogy nem akar egy parlamenti választások előtti koalícióba belemenni.

 

Slosiarik szerint ráadásul az MKP-val való együttműködés nem csak a kereszténydemokraták választói számára lehet „problémás”, de az OĽaNO és az SaS választóinak is. Az SaS most elég erősnek érzi magát ahhoz, hogy ne érezze szükségét egy választások előtti koalíciónak.

 

Igor Matovič nemrég a Körkép.sk-nak adott intrjúban beszélt a parlamenti erőviszonyokról, az ellenzék és a koalíció könyörtelen harcáról, Bugár Béla kseftjeiről és az OĽaNO – NOVA MKP-val való megyei választások előtti esetleges együttműködéséről.

 

Körkép.sk, Aktuality.sk

Nyitókép: Körkép.sk/montázs

Kapcsolódó cikkek: 

 

Igor Matovič a Körképnek: Az MKP jobb lenne a parlamentben, mint a bizniszelő Most-Híd

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!