Milan Ftáčnik a fő esélyes a pozsonyi megyefőnöki poszt elnyerésére az év végén esedékes megyei választásokon, legalábbis a most ismert jelöltek közül – véli a SME napilap internetes kiadása. Ftáčnik korábban már volt pozsonyi főpolgármester, akkor a Smer támogatását élvezte.

 

Tavaly nyártól gondolkodik, hogy induljon-e megyefőnöknek, vagy várjon egy évet, és próbálkozzon meg újra a főpolgármesteri címmel. Pénteken végül bejelentette, hogy elindul a megyei választásokon megyeelnök-jelöltként.

 

Ezúttal azonban úgy tűnik, a Smer segítsége nélkül, legalábbis látszólag. 2014-ben még a Smer hátszelével pályázta meg (sikertelenül) a főváros polgármesteri posztját, idén azonban függetlenként száll ringbe.

 

 hirdetes_810x300  

„Nem keresem egyetlen párt támogatását sem”

 

Jelentette ki Ftáčnik, aki azt állítja, hogy nem tárgyalt a Smer vezetőségével, de ha egy párt önszántából hajlandó őt támogatni, azt szívesen fogadja – kivételt képez az ĽSNS.

 

Robert Fico (jobbra) és Milan Ftáčnik (balra). A nagy összeborulás a 2010-es önkormányzati választások eredményhirdetése után. Fotó: Sme.sk

 

Az internetes felmérések egyelőre Ftáčnik fölényét mutatják, tőle némileg lemaradva a jelenlegi pozsonyi megyefőnök, Pavol Frešo, majd az ellenzéki parlamenti képviselő, Boris Kollár (Sme rodina) következik.

 

Bár függetlenként indul, Ftáčnikot régi szálak fűzik a Smerhez. Egykor az SDĽ (Demokratikus Baloldal Pártja) majd az SDA (Szociáldemokrata Alternatíva) elnöke volt. Mindkét pártot végül a Smer kebelezte be. A második Dzurinda-kormány idején oktatásügyi miniszter, korábbi megyei képviselő, 2006-ban Pozsonyligetfalu polgármesterévé, 2010-ben Pozsony főpolgármesterévé választották.

 

2014-ben Ftáčnikot a Smer támogatta, mint független jelöltet, a választásokat elveszítette Ivo Nesrovnallal (szintén független) szemben.

 

Milan Ftáčnik átadja a főpolgármesterséget Ivo Nesrovnalnak 2014-ben. Fotó: TVnoviny.sk

 

A legnagyobb kormánypárt egyelőre nem nyilatkozik az ügyben, a párt hivatalos álláspontja szerint a kerületi tanács dönt majd arról, ki lesz a jelöltjük Pozsony megyében. Ftáčnik támogatását Peter Fitz smeres megyei képviselő nem erősítette meg, de nem is tagadta. A párt kerületi tanácsának elnöke, Martin Glváč azonban elismerte, hogy Ftáčnik közel áll hozzájuk:

 

„Ftáčnik úr a jelenlegi jelöltek közül értékrendben a legközelebb áll hozzánk. Biztosan támogatni fogjuk, ha marad a mostani jelöltlista”

 

A Smer a legutóbbi megyei választásokon Monika Flašíková-Beňovát jelölte megyefőnöknek, akinek azonban az utóbbi időben jelentősen megromlott a viszonya a párt elnökével – Robert Ficoval.

 

Az egyik smeres europarlamenti képviselő szerint a Smernek meg kell változni – a képen Monika Flašíková-Beňová. Fico nem fogadta jól a bírálatot, és kétségbe vonta saját europarlamenti képviselői kompetenciáját – magyarán, utasította őket, hogy ne üzengessenek haza. Fotó: Aktuality.sk

 

Pozsonyban valószínűleg sok lesz a független jelölt. A pozsonyi Jarovce (Járfalu) alpolgármestere, Jozeh Uhler és a pozsony-újvárosi polgármester, Rudolf Kusý is bejelentették, hogy függetlenként szállnak ringbe. Pavol Frešo, az SDKÚ elnöke is fontolgatja indulását. Valószínűleg függetlenként.

 

A párton kívüliek előretörését támasztja alá a három évvel ezelőtti helyhatósági választások eredménye is, azonban ez a stratégia nem feltétlenül igazolódik a megyei szavazáson. Főleg, hogy például Ftáčnik esetén is erős túlzás függetlenségről beszélni.

 

Esélylatolgatás

 

Martin Slosiarik szociológus szerint Ftáčnik jó eséllyel vág neki az idei választásoknak. Szerinte a pozsonyi választók különlegesnek számítanak abból a szempontból, hogy nagyra értékelik, ha egy jelölt komolyabb politikai pályafutással rendelkezik. Ez a körülmény Ftáčnik és Frešo malmára hajtja a vizet.

 

Boris Kollár esélyeit azonban negatívabban értékelte, de előnyére válhat, hogy az emberek nagyon keveset tudnak a megyei önkormányzati munkáról, emiatt nem biztos, hogy szakértelemmel bíró emberre tartanak igényt. Kollár egyúttal sikerrel szólíthatja meg a standard pártokból kiábrándult választókat, ahogy azt tette a tavalyi parlamenti választásokon.

 

Körkép.sk, Sme.sk

Nyitókép: Sme.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!