Robert Fico kormányfő (Smer) a TA3 hétvégi vitaműsorában kirohant a sajtóra, amiért (szerinte) az egyoldalúan tájékoztat pártja viselt dolgairól. Tény azonban, hogy van miről tájékoztatni a nyilvánosságot. 

 

Lucia Nicholsonová (SaS), a parlament alelnöke mai sajtótájékoztatóján mutatott rá a Szlovák Köztársaság Geodéziai, Térképészeti és Kataszteri Hivatalában folyó pazarlásra.

 

Az érintett hivatal ugyanis 2013 és 2016 között több mint egymillió euró értékben osztott szét jutalmakat. A közvagyonnal való „nagylelkű” gazdálkodás szálai pedig a hivatal élére, a Smer által kinevezett Mária Frindrichovához vezetnek.

 

 hirdetes_400x285  
A képen középen álló hölgy Mária Frindrichová, a Geodéziai, Térképszeti és Kataszteri Hivatal országos igazgatója. Fotó: skgeodesy.sk

 

Nicholsonová szerint Frindrichová „kiemelt” munkatársainak évente hatszor osztott prémiumot, alkalmanként 8000 euró értékében.

 

„Az információink szerint a Smer által jelölt Frindrichová előszeretettel jutalmazta kiválasztott alkalmazottait függetlenül munkateljesítményüktől”

 

mondta Nicholsonová. Az SaS-es képviselőnő felszólította a hivatal vezetőjét, hogy mondjon le posztjáról.

 

Frindrichovát a második Fico-kormány 2012 áprilisában állította a geodéziai hivatal élére.

 

A visszaélésre azután derült fény, hogy az állami intézetben auditot végeztek. A kétes jutalomosztáson kívül az is kiderült, hogy Frindrichová hivatalának egy hibásan kidolgozott projekt miatt 14 millió eurót kell visszaszolgáltatnia az Uniónak.

 

„Frindrichová nem volt képes magyarázatot adni, nem magyarázta meg, hivatala miért követett el súlyos hibákat egy közbeszerzési eljárás során. A hivatal pedig nem tudja visszafizetni azt a 14 millió eurót, amit az Európai Bizottság szabályzatát megsértve használtak fel”

 

magyarázta Nicholsonová.

 

 

Körkép.sk, HNonline.sk

Nyitókép: info.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!