Az INEKO társadalomkutató intézet éves jelentése a szlovákiai demokrácia fejlődéséről a múlt hónapban jelent meg. Eszerint a polgárok nagy része negatívan szemléli a demokrácia helyzetét Szlovákiában, de összességében a középiskolás korosztály a legfrusztráltabb.

 

Dühös elsőválasztók

 

A diákok többsége úgy gondolja, hogy a demokrácia Szlovákiában csak látszólag működik, mert a politikusok ígéreteik többségét nem tartják be, figyelmen kívül hagyják a közérdeket, visszaélnek hatalmukkal, hazudnak és mindezért sosem ítélik el őket.

 

 hirdetes_810x300  

Megoldásként a legtöbben azt javasolták, hogy intenzívebben kell tájékoztatni az embereket a nem teljesített ígéretekről, több közvetlen döntésre  – referendumra – lenne szükség, a korrumpálódott politikusoknak a törvény előtt kell felelniük – egészen a legfelsőbb körökig.

 

Általános, hogy a felnövő, lassan választói korba érő diákok nem hisznek a politikusoknak, sem a kormánypárti sem az ellenzéki pártok képviselőinek. Ennek a generációnak a véleménye azért is fontos, mert a fiatalok a leginkább fogékonyak a szélsőségekre. Marián Kotleba épp az elsőválasztókat tudta legsikeresebben megszólítani.

 

A felmérés szerint így szavaznának a középiskolások, ha szavazati jogot kapnának. A Most-Híd nem számíthatna sok jóra. Forrás: INEKO.sk

 

Törvény előtti egyenlőtlenség és büntetlen korrupció

 

Az INEKO felmérése szerint (amely már nem csak a középiskolásokat érinti) legkevésbé a korrupció és a klientelizmus elleni harc működik Szlovákiában, de gond van a törvény előtti egyenlőséggel, a politikusok nem a közérdeket képviselik, és a törvényi stabilitás is problémát jelent.

 

Arra kérdésre, hogy miért vall kudarcot a szlovákiai demokrácia, a legtöbben határozottan egyetértenek azzal a válasszal, hogy

 

„A közvagyonnal való visszaélés büntetlen marad, mert ez áll érdekében a hatalmasoknak”

 

A második leggyakoribb válasz szerint

 

„A politikusok nem a közérdeket képviselik, nem valódi problémákat oldanak meg, hanem saját érdekeik és közeli vállalkozóik érdeke szerint cselekszenek”

 

Miért hanyatlik a demokrácia Szlovákiában? Forrás: INEKO.sk

 

Abban a legtöbb válaszadó (42 százalék határozottan, 34 százalék részben) egyetért, hogy a demokrácia állapota nagyban meghatározza az életszínvonalat.

 

A jelentés tartalmaz egy elég személetes térképes összehasonlítást, ahol a Smer és a HZDS támogatottságát ábrázolják régiónként. Ezen jól látszik, hogy a gazdasági hanyatlásra ítélt Kelet-Szlovákián kívül szinte ugyanott van a Smer szavazóbázisa, mint a HZDS-é.

 

A szerzők azt is megjegyzik, hogy a Smer (akárcsak annak idején a HZDS) a leggyengébb eredményeket Pozsonyban és a magyar lakta régiókban érte el, ugyanakkor kiemelkedően szerepel a hagyományosan baloldali irányultságú északi régiókban.

 

Smer és HZDS, hasonló politika, hasonló eszközök, hasonló korrupció, hasonló támogatás ugyanazokon a területeken. Hasonló lesz-e a sorsuk is. Forrás: DennikN.sk

 

ineko.sk, Körkép.sk

Nyitókép: TVnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!