A köztársasági elnök a kormánygépet nem csak szolgálati útra használta – állítja a Smer és az SNS. A két párt korábban már a parlament összeférhetetlenségi bizottságához fordult amiatt, hogy Kiska legutóbbi varsói útján magáncéget reklámozott (erről bővebben itt olvashat).

 

A parlament mai ülésének délutáni szakaszán Robert Kaliňák belügyminiszter tartott „beszámolót”a közjogi méltóságok útjairól. Erre Martin Nemky (Smer-SD) kérte fel, arra hivatkozva hogy a Pravda (a legnagyobb kormánypárt sajtójaként emlegetett napilap) és az Aktuálne.sk arról írtak, hogy Andrej Kiska nem csak szolgálati utakra használta a kormánygépet.

 

Kaliňák elmondta, hogy a közjogi méltóságok összesen 880 repülőutat abszolváltak, ebből 454 volt Andrej Kiskáé, 183 Robert Ficoé, 66 Andrej Dankoé. A fennmaradó utakona többi miniszter osztozott.

 

 hirdetes_300x300  

A nem hivatalos ügyek intézésére vonatkozó utak száma Andrej Kiskánál 319 volt a belügyminiszter állítása szerint, míg Robert Ficonál csak 4. Kiska nem hivatalos útjainak költségeit Kaliňák 730 ezer euróra becsülte.

 

Andrej Kiska jelenleg épp külföldön van. Simon Zsolt frakción kívüli képviselő Facebook bejegyzésében utalt rá, hogy a kormánypártok igyekeznek elterelni a figyelmet az amnesztiák ügyéről, csak ezért vették elő az államfő kormánygéppel megtett útjait. Lucia Nicholsonová (SaS), a parlament alelnöke megpróbálta a képviselők előtt felolvasni az elnöki hivatal állásfoglalását (lévén, hogy az elnök nincs az országban, hogy megvédje magát), de Danko ezt nem engedte.

 

HNonline.sk

Nyitókép: HNonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!