Cikkünk folyamatosan frissült.

 

  • Andrej Danko ma felmondta a koalíciós szerződést
  • A hármaskoalíción belüli erőviszonyok teljes átértékelését követeli.
  • Bugár Béla a Koalíciós Tanács összehívását sürgeti.
  • Az SNS nem zárja ki az előrehozott választásokat sem.
  • Az ellenzék kész átvenni a hatalmat, bár szerintük kevés az esély rá, hogy a kormány bukik.

 

Megkérdezzük olvasóinkat:

 

 hirdetes_300x300  

Túléli a koalíció ezt a válságot?

Betöltés ... Betöltés ...

 

16.26 Fico kedd reggel 10 órára összehívta a Koalíciós Tanácsot

 

A kormányfő holnap reggel 10 órára összehívta a koalíciós tanácsot a pártelnökök szintjén. Fico a találkozón elvárja, hogy Andrej Danko magyarázatot ad az SNS abszurd lépésére, mely nem hoz nyugalmat és stabilitást a társadalom számára. A Smer a tárgyalásokon felelősségteljes álláspontot fog képviselni választóival és az országgal szemben.

 

16.12 A Smer egyelőre hallgat

 

A legnagyobb kormánypárt hivatalosan egyelőre nem reagált a koalíciós partner lépésére. Juraj Blanár a SITA-nak azt mondta, hogy a Smer legmagasabb fóruma fog foglalkozni a kérdéssel. Blanár azt mondta, hogy az SNS lépése meglepte őket. Beatrice Szabóová kormányszóvívő szerint az álláspontjukat még fogalmazzák

 

16.08 – Elemzők szerint nem valószínű a koalíciós szerződés újraírása

 

Grigorij Mesežnikov politológus (IVO, Közéleti Kérdések Intézete) szerint nem túl valószínű, hogy Fico és Bugár belemenne Danko feltételeibe, és újrafogalmaznák a koalíciós szerződést. via: sme

 

15.45 Ma ülésezik a Most-Híd országos elnöksége

 

A szlovák-magyar vegyespárt 17.30-ra a pozsonyi székházukba ma rendkívüli országos elnökségi ülést hívott össze, melyen áttekintik a koalíciós szerződés felmondása utáni helyzetet.

 

15.30 Már a világsajtóban is téma a szlovák kormányválság

 

Már a világsajtó is felkapta a szlovák kormányválság hírét, a Reuters azt írja, „a szlovákiai junior kormánypárt kilépett a koalícióból, új egyezményt akar”. Kiemelik, hogy a parlamenti többséghez Robert Fico kormányfőnek mindkét koalíciós partnerére szüksége van.

 

Balról jobbra: Andrej Danko, Robert Fico és Bugár Béla. Kép: DenníkN

 

15.22 Boris Kollár (Sme rodina): 99 százalékra ez csak egy színház

 

Boris Kollár ellenzéki pártelnök szerint Andrej Danko nem a koalíció szétverésére játszik, hanem hogy elterelje a figyelmet saját pártja botrányairól.

 

„Ne örüljetek, Danko nem lép ki a koalícióból. Úgy gondolom, 99 százalékra ez csak a nép hülyítése,”

 

reagált a közösségi oldalon közzétett videójában. Hozzátette, hogy a koalícióban óriási botrány kerekedett a tudományra és kutatásra szánt uniós források körüli pénzek miatt. Ezért van szüksége Andrej Dankonak arra, hogy az egészről egy még nagyobb cirkusszal elterelje a figyelmet.

 

15.15 Ondrej Dostál, az OKS elnöke frappánsan értékelte a mai nap hírét

 

Előfordult már vala a történelemben, hogy a „jó szociális-gazdasági helyzet” legyen a koalíciós szerződés felmondásának az oka?

 

14.56 Menyhárt: Meglepő, de nem váratlan lépés az SNS-től

 

„A tiszta közélet és a stabil kormány létrejöttének feltétele, hogy a választók bizalmával visszaélő pártok és képviselőik helyett új arcok kerüljenek döntéshozó szerepbe. A szlovákiai magyar nemzeti közösség szempontjából a legfontosabb az érdekképviselet megerősítése, és a közösség szempontjait figyelembe vevő prioritások kijelölése. Az MKP mindennek kész eleget tenni”

 

– fogalmazott Menyhárt József, az MKP elnöke.

 

14.52 A Most-Híd nem érti, mi történik. A párt közleményben reagált

 

” A kormánykoalíció működése eredményesnek mondható, sorra teljesíti a kormányprogramban kitűzött céljait. Ezért nem értjük az SNS elnökének követeléseit.”

 

Most-Híd: Nem értjük az SNS elnökének követeléseit

 

14.45 Veronika Remišová (OĽaNO), aki az egész ügyet kirobbantotta, reakciója

 

Veronika Remišová: Andrej Danko olyan, mint egy kisgyerek a homokozóban

 

14.40 A Körkép.sk felkérte az MKP vezetését, hogy reagáljon a helyzetre.

 

Amint választ kapunk, közöljük.

 

14.36 A KDH reakciója

 

A koalíciós szerződés felmondása kétségbeesett kísérlet az uniós források körüli botrány elkendőzésére. De az is lehet, hogy Danko csak bizonygatni akarja, hogy ő egy férfi. Mondta a SITA hírügynökségnek Alojz Hlina, a KDH elnöke.

 

„Az, amit Robert Fico okozott neki, hogy nem szólalhatott fel a Cyril és Metód ünnepségen Dévényen, lehet az eredeti oka mindennek,” tette hozzá Hlina.

 

14.24 A Smer is megszólalt

 

Egyelőre csak harmad, negyedvonalbeli politikusaival, de két óra után a Smer is reagált a fejleményekre. Richard Raši parlamenti képviselőt és Kassa polgármesterét sokkolta az SNS lépése.

 

Dušan Jarjabek parlamenti képviselő szerint

 

„nem eszik olyan forrón a kását. Ne feledjék, hogy semmilyen más alternatíva nem áll rendelkezésre. Arról van szó, hogy beállítsuk a koalíción belüli szabályrendszert. A játékszabályokról a három pártelnöknek kell megegyeznie ,”

 

reagált Dušan Jarjabek.

 

14.14 A Most-Hidasokat si meglepte a koalíciós partner lépése

 

Érsek Árpád (Most-Híd) közlekedésügyi miniszter a sajtóból értesült a történtekről. „Hívtak a kollégák, engem kérdezve, hogy mi történt. Így hát bekapcsoltam a hírtelevíziót, és ott láttam, hogy Andrej Danko a koalíciós szerződés újrafogalmazását követeli” – reagált a miniszter. (via: denníkN)

 

Peter Kresák (Most-Híd) parlamenti képviselő szintén a sajtóból értesült csak a hírről, jelenelg szabadságát tölti.

 

14.05 Beblavý: A szajré szétosztására játszanak

 

„10 % esélyt adok az előrehozott választásoknak. 90 %-ra inkább az oktatásügyi tárca élén várhatóak változások. Amennyiben a minisztérium kikerül az SNS kezéből, már jó hír lesz.” – fogalmazott élő videójában szabadságáról bejelentkezve Miroslav Beblavý ellenzéki politikus.

 

13.55 SAS: Az SNS csak zsarol, nem várható a kormány bukása

 

Ľubomír Galko (SaS) koríbbi hadügyminiszter szerint az SNS simán csak zsarolni próbál ezzel a lépésével, szerinte nem várható a kormány bukása. Párttársa, Pozsony megyefőnök-jelöltje, Juraj Droba közösségi oldalán úgy fogalmazott, hogy

 

„az SNS-nek sürgősen el kellett terelni a figyelmet az Oktatásügyi Minisztériumban zajló korrupciós ügyről, ezért ököllel az asztalra csaptak.”

 

Droba szerint nem valószínű, hogy felbomlik a koalíció.

 

„Amennyiben azonban Fico és Bugár úgy dönt, hogy Danko fejét veszik, a jó kondícióban levő SaS készen áll arra, hogy vállalja a kormányzás felelősségét.”

 

 

 

13.51 Ezért rágott be az SNS

 

A DenníkN SNS-hez közeli forrásokból úgy értesült, hogy Andrej Danko levele azután született, hogy a Smer vezette Kormányhivatalban javasolták a tudományra és kutatásra szánt uniós források szétosztásának módosítását, mégpedig anélkül, hogy erről az SNS vezetését tájékoztatták volna.

 

13.45 A lépés a megyei választásokat is befolyásolhatja

A Körkép.sk úgy látja, egy ilyen lépés nagyban befolyásolhatja a megyei választások eredményét is. Mint ismert, a Smer, SNS és a Most-Híd több megyében is tárgyalt egymás jelöltjeinek támogatásáról. Nyitrán már előrehaladott tárgyalások zajlottak a témában. Mindez bukhat a koalíciós szerződés felmondása után.

13.38 Az első reakciók

Az, hogy Andrej Danko felmondta a Koalíciós Szerződést, jogi szempontból semmit nem jelent, magyarázta a SME-nem Eduard Bárány, az Alkotmánybíróság korábbi alelnöke, Robert Fico tanácsadója. Jogi és formai szempontból egy ilyen lépés önmagában még nem változtatja meg a parlamenti erőviszonyokat, semmilyen jogi folyamatot nem indít el. „Más kérdés a politikai vetülete, annak súlya óriási” – mondta Bárány.

13.32

Jaroslav Paška, az SNS alelnöke nem zárja ki az előrehozott választásokat sem.

13.27 

Ahogy arról a Körképen beszámoltunk, ma derültek ki részletek az Európai Unió Szlovákiának címzett leveléből, melyben Plavčan minisztériumának lépéseit kritizálja. Előfordulhat, hogy a koalíciós partnerek ennek hatására el akarták az SNS-től  venni az oktatásügyi tárcát, és az ezzel kapcsolatos milliárdos pénzcsomagot, ezért Andrej Danko inkább előre menekült.

13.22 

Az első elemzői vélemények szerint Andrej Danko nem bírta a pártjára nehezedő nyomást, az utóbbi időben ugyanis több korrupciógyanús ügybe is belekeveredtek. Kegutóbb Peter Plavčan oktatásügyi miniszter volt kénytelen leállítani a kutatásra szánt uniós forrásokkal kapcsolatos kiírást, a projektek gyanús kiértékelése miatt.

13.16

 

Bugár Béla első reakciójában annyit mondott, hogy a Koalíciós Tanács összehívására van szükség és szeretné megtudni, mit is akar Danko pontosan.

 

„Vannak dolgok, amelyek megoldhatók, és vannak, amelyek nem”,

mondta Bugár. Egyelőre nem tudni, mikor hívják össze a Koalíciós Tanácsot.

Bugár Béla. Kép: teraz.sk

 

13.00 – A Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke, Andrej Danko ma felmondta a koalíciós szerződést.

 

A nemzetiek vezére lépését azzal indokolta, hogy sürgősen és alapjaiban át kell szervezni a játékszabályokat a koalíción belül.

 

„Ezúton felmondom a 2016. szeptember 1-én megkötött Smer, SNS, és a Most-Híd közötti koalíciós szerződést,”

 

tájékoztatta partnereit Danko.

 

„A jó szociális és gazdasági helyzet 2017-ben azt mutatja, hogy új kihívások és prioritások megfogalmazására van szükség, melyet a koalíciós szerződésbe és a kormányprogramba is bele kell építeni. Ha jól megy a gazdaság, azt az embereknek is érezniük kell,”

 

Lépését azzal indokolta, hogy sürgősen át kell szervezni a játékszabályokat a koalíción belül és megváltoztatni az erőviszonyokat és viszonyrendszert. Egyúttal teljesen új prioritásokat fogalmazott meg a jövő évi költségvetésre vonatkozóan, a koalíción belüli és a társadalmi bizalom megújítása érdekében.

 

állítja Danko.

 

Az SNS elnöke egyúttal kétoldalú és többoldalú tárgyalásokat javasol partnereinek az új koalíciós szerződésről.

 

Cikkünket frissítjük.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!