Magyar vagy szlovák volt Benyovszky Móric? A kérdés hosszú ideig fel sem merült, hiszen annyira egyértelmű volt: a Madagaszkáron járt jeles utazó – egyébiránt magyar és lengyel főnemes – magyar.

(..)

Benyovszky elszlovákosításáról a Körkép.sk oldal számol be, idézve a svédországi magyar Szemlér házaspár nyílt levelét. (..)

 

A Körkép.sk arról is beszámol, hogy természetesen az egyéb kiadványokban, internetes helyeken is szlovákként, sőt, kizárólag szlovákként szerepel Benyovszky. A lap megjegyzi, hogy magyar uralkodók, történelmi személyek elszlovákosítása tulajdonképpen mindennapi gyakorlat északi szomszédainknál, csupán mert a mai Szlovákia területén születtek, éltek vagy haltak meg.

(..)

 hirdetes_810x300  

Hasonló ügyekkel többször találkozhattunk az elmúlt években. A Svájcban élő szlovák zenetudós, Miroslav Demko például a Szlovák Tudományos Akadémia támogatásával 2003-ban angolul is megjelentetett művében Liszt Ferencet, vagy ahogy ő írja, „František Listet” a szlovák nemzet elveszett fiaként mutatta be az olvasóközönségnek. A szerző megállapítja, hogy a magyarok, de a franciák és a lengyelek is próbálták „Lisztet, ezt a szlovák uhort [azaz a régi Magyarországon élő, onnan származó embert], úgy beállítani, mint a magyar kultúra reprezentánsát.”

 

Mindezek mellett is tény viszont, s ezt sokan elfelejtik idehaza, hogy a magyar nemesség egy része, különösen az egykori Árva, Liptó, Trencsén, Turóc és Zólyom vármegyékben bár magyar tudatú, de szlovák anyanyelvű volt; csak ebben az öt megyében 21 ezer emberről állapította meg ezt a XIX. század híres statisztikusa, Fényes Elek. (..)

 

Kossuth Lajos rokonsága, nagybátyjai, első, másod- és harmad-unokatestvérei még az 1850-es években is szlovákul beszéltek a nagy családi találkozókon, ahol közös birtokügyeiket tárgyalták meg. Kossuth Lajos édesapja azonban még fia születése előtt elhagyta Turóc vármegyét, így gyermekei már magyar környezetben nevelkedtek, s Kossuth Lajos valószínűleg nem is tudott szlovákul.

 

Hogy szlovák lett volna, amire északi szomszédunk Košút írásmódja utal, az viszont szintén a történelmi abszurditás körébe sorolható.

 

Magyar NemzetPethő Tibor: Elszlovákosítások: Móric Beňovský, Frantisek List és a többiek

 

Tetten ért elszlovákosítás: Így lett Gróf Benyovszky Móricból Móric Beňovský

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!