A nagyszombati megyegyűlés, benne 13 magyar nemzetiségű képviselővel tegnap szomorú programpontot tárgyalt.

 

A nagymegyeri Corvin Mátyás Magyar Tannyelvű Gimnázium bezárását, melyet maguk a nagymegyeriek kezdeményeztek.

 

Magyarok kezdeményezték

 

 hirdetes_810x300  

Az iskolabezárásra nem valahol a szórványban, hanem tömb magyar területen, a Csallóköz szívében, annak is egyik leggazdagabb részén, a magát nemrég még a legmagyarabb városnak tartó Nagymegyeren került sor.

 

Kép: Körkép.sk

 

Abban a városban, melynek iskolaigazgató megyei képviselője, működő politikai, kulturális és civil szervezetei vannak, ahol több közéletileg aktív személy is él és tevékenykedik, akik elvileg a magyarság megtartására szolgáló euró milliók felett döntenek.

 

 

Élt 61 évet

 

A Corvin mégis inkább fokozatosan leépült, 2018. szeptember 19-én pedig a bezárását javasolták. Mindezt magyarok. Az iskola, mely tavaly még fennállásának 60. évfordulóját ünnepelte, 61 éves korában távozik az élők sorából. Hogy pontosan ki vagy kik a felelősei, nem a Körkép.sk feladata megállapítani.

 

Horváth Alžbeta igazgatónő. Kép: Körkép.sk

 

Rámutatni az egész abszurditására viszont annál inkább. Mint ahogy tettük ezt eddig is mindig, például Gúta esetében.

 

Hogy az iskolával baj van, mi több, nagy baj van, évek óta köztudott volt. A Horváth Alžbeta (nevét hivatalosan így használja) vezette intézmény már három éve nem tudott osztályt nyitni. Ez pedig köztudott volt, mégsem érkezett megoldás. Ismételjük, mindezt a Dunaszerdahelyi járásban, Nagymegyeren, nem pedig valahol szórványban.

 

Van ami nem pénz kérdés

 

Történik mindez akkor, amikor a magyar kormányzat soha nem látott mértékű pénzösszegeket mozgat meg a határon túli magyarság érdekében, hogy megállítsa az asszimilációt, a felvidéki magyarság önfelszámolását. A magyar kormányzat súlyos összegeket szán arra, hogy a magyar gyerekek az óvodától az iskoláig szépen felújított magyar oktatási intézményekben tanulhassanak.

 

Kép: Körkép.sk

 

A helyzet furcsasága, hogy tegnap, a nagymegyeri gimnázium bezárásáról szóló anyag tárgyalásának napján is három felújított magyar óvodát adtak át a dunaszerdahelyi járásban. Majd délután ugyanazok a politikusok a magyar gimi koporsójának fedelét is felhelyezték. Az óvoda felújításról dicshimnuszok hangzottak el, a gimibezárásról nem emlékezett meg senki.

 

Mély hallgatás, cikkünk másnapján született csak néhány rövid írás.

 

Ma megszűnik a nagymegyeri magyar gimnázium – Élt 61 évet

 

Pedig ha nem lesz magyar gimnázium, ha nem lesz magyar középiskola, a magyar óvodákból majd alapiskolákból kikerülő magyar diákok sem fognak tudni tovább magyarul tanulni.

 

Kép: Körkép.sk

 

Nagymegyeri precedens

 

A nagymegyeri eset precedens. Azt mutatja, hogy nekünk, felvidéki magyaroknak már minden mindegy. Még ott is, ahol teljes szervezettséggel, elvileg ütőképes emberekkel, teljes harci díszben jelen vagyunk.

 

Tanulság? Talán nemcsak az óvodákat kellene felújítani. Egész közösségünk mentalitása igényel komoly átértékelést, melyhez még forintmilliárdokra sincs feltétlenül szükség.

 

Kép: Körkép.sk

 

Király Zsolt

Nyitókép: Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!