Radovan Bránik hosszú évek óta foglalkozik a szlovákiai szélsőségesekkel. Az Aktuality.sk-nak adott interjúban azt állítja, hogy ĽSNS tagjai és támogatói elkezdtek „védelmi” szolgáltatásokat nyújtani a Besztercebánya megyei vállalkozóknak. Állítólag bizonyítani tudja, hogy a BBSK (Besztercebánya Megye Önkormányzata – szerk. megj.) visszaél a megye vagyonával. (Az interjú készítője Tomáš Kyseľ, az Aktuality.sk riportere)

 

Mikor szeptemberben valaki széttörte az autóját, azt mondta, hogy ez összefüggésben lehet egy ĽSNS-hez közeli védelmi pénzt behajtó bandával, aminek a nyomában van. Miről van szó?

 

Hogy védelmi pénzt szednek be, egyelőre nagyon erős kifejezés, mert nincs tudomásom olyanról, hogy egy személyt vagy céget erőszakos eszközökkel kényszerítették volna.

 

Nemrég azonban történt egy, a sajtó által még nem közölt támadás egy olyan rendőr autója ellen, aki ezzel a tematikával foglakozik, és a két dolog kapcsolatát nem lehet kizárni.

 hirdetes_810x300  

 

A párt belső köréhez közel álló 10-12 személyről beszélünk. Kettőt közülük tekinthetünk amolyan biztonsági őrnek, de ott vannak köztük az ĽSNS tagjai és szimpatizánsai is. Visszaélnek a befolyásukkal, és tény, hogy a vállalkozók pontosan tudják, kik is ők valójában.

 

Hol működik ez a banda?

 

Besztercebánya megyében.

 

Egészen pontosan mit csinálnak?

 

Például bemennek az étterembe, kocsmába, kávézóba, leülnek, és baráti beszélgetésbe kezdenek a hely tulajával arról, mi minden történhet, milyen nehéz időket élünk, és hasonlók.

 

Néhány hely tulajdonosa fotókkal és a biztonsági kamerák felvételeivel is szolgált. Tehát alá tudom támasztani, hogy nem virtuális, kitalált üzelmekről van szó, hanem egy valóságos, létező csoportról.

 

A vállalkozások tulajdonosai, akikről beszélt, megegyeztek velük, és fizetnek a „védelemért”?

 

Nagy többségük. Gyakran csak egy kifizetetlen vacsoráról vagy más kedvezményről van szó. Csak kevesen mertek nemet mondani vagy a rendőrséghez fordulni. Néhány felvételből az is látszik, hogy a csoport hogyan kezel le a rendőrökkel a parkolóban. De ez nem valamilyen titokzatos dolog hanem teljesen természetes. Mindenki felnőtt valahol, élt valakivel, iskolába járt valakivel. Valakiből kotlebás lesz, valakiből rendőr. A fegyveres erők tagjai és a gazemberek közti baráti kapcsolatok mindenestre nagyon megkönnyítik az életet.

 

Ilyen kezdetleges maffiamódszerek a ’90-es éveket jellemezték…

 

Černák bukása után Besztercebányát hosszú ideig nem fedte le egyetlen jelentősebb bűnszervezet sem. A piaci űr szó szerint megoldást követelt. A bűnözés mindig a mélyben gyökeredzik, fokozatosan fejlődik és egyre nagyobb méreteket ölt.

 

Aktuality.sk, Roky sleduje kotlebovcov: V Banskej Bystrici ožili „mafiánske“ praktiky

 hirdetes_810x300  

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!