Nyitókép: Mészáros Anikó

 

Június 8-án új Európai Parlamenti képviselőket választ Szlovákia. A Magyar Szövetség célja, hogy újra brüsszeli képviseletet szerezzen. Ehhez legalább egy mandátum megszerzésére van szükség a Szlovákiának járó 15 EP-mandátumból.

 

A Magyar Szövetség 4-es számú választási listájának 8. helyén a Brüsszelben már otthonosan mozgó, remek uniós kapcsolatokkal és az Európai Parlament működését belülrő ismerő Mészáros Anikóval beszélgettünk.

 

Mészáros Anikó második alkalommal szerepel a magyar közösség EP-listáján. Miért vállalta, hogy részt vesz a kampányban?

 hirdetes_810x300  

 

Valóban, nem vagyok teljesen újonc a terepen, öt évvel ezelőtt már igyekeztem segíteni közösségünknek a mandátumszerzésben, akkor 400 szavazat híján ez nem jött össze. Ez a sajnálatos esemény máig megmaradt bennem. Ma sokban más a helyzetünk, mint akkor volt, sajnos kimaradtunk 5 évre az európai politikából, képviselet nélkül kellett végignéznünk az EU nagy horderejű döntéseit. Most viszont együttes erővel indultunk neki a kampánynak, a Magyar Szövetség fogja össze a felvidéki magyarok képviseletét. 5 éve még egymás ellen harcoltunk.

 

 

A mezőny ugyanakkor nem lesz könnyebb, a magyar szavazatokért egyre nagyobb a verseny. Elég csak említeni a progresszívek (jól átgondolt) húzását ezzel kapcsolatban. Ehhez csak annyit röviden, hogy ne legyenek illúzióink, ők magyar érdeket nem fognak Brüsszelben képviselni, hanem az első pillanattól kezdve beolvadnak (ahogy ezt eddig is tették) a liberális masszába.

 

Visszatérve a kérdésre, úgy gondolom, közösségünk tartozik magának annyival, hogy részt vesz az összeurópai választáson, és képviselőt küld az Európai Parlamentbe. A mi ügyeinkkel csakis mi tudunk hitelesen foglalkozni az EU-ban is. Célom, minél több embert meggyőzni a választáson való részvétel fontosságáról.

 

Egy ideje Belgiumban él, onnan mennyire lehet látni a hazai eseményeket?

 

Az élet úgy hozta, hogy az uniós csatlakozáskor, friss diplomásként Brüsszelbe kerültem, Bauer Editnek, Mészáros Alajosnak (névrokon), majd Csáky Pálnak a csapatában dolgoztam, de töltöttem az uniós intézményeken kívül is egy időszakot. Jelenleg pedig Vincze Lorántnak, az erdélyi RMDSZ EP-képviselőjének vagyok tanácsadója. Szóval a munkám mindig is erősen kapcsolódott a szlovákiai magyar közösséghez. Amikor a magyar közjegyzők kinti irodáját vezettem, velük is közép-európai megközelítésben tevékenykedtünk.

 

Persze, tagadhatatlan, hogy más nap, mint nap megélni az otthoni eseményeket, mint azokat Brüsszelből követni, de még véletlen sincs olyan messze az unió fővárosa, mint ahogy gondolnánk. A járvány alatti lezárások ideje nehéz volt, de ezen túl vagyunk. Ha tehetem, hazautazom, legtöbbször a kislányommal, van úgy, hogy a férjem is velünk tart, de volt, hogy szolgálati úton voltam a képviselővel Felvidéken. Az otthoni találkozások mindig feltöltenek. Persze az ideális az lett volna, ha az elmúlt időszakban is legalább annyi felvidéki jöhetett volna ki látogatóként Brüsszelbe, Strasbourgba, mint ahogy az a régi szép időkben volt. Ehhez viszont képviselői mandátum kell.

 

Mi a tétje Ön szerint a június 8-i választásnak?

 

Számunkra a legfőbb tétje a választásoknak az, hogy lesz-e újra hangunk Brüsszelben vagy lassan feledésbe merül a szlovákiai magyarság. Most először, a képviselői helyek újraelosztásának köszönhetően, összesen 15 EP-képviselője lesz az országnak. Tragikus lenne, ha ezek között nincs képviselője közösségünknek (Máltának, Luxembourgnak 6-6 EP-képviselője van.) Ez nem lenne előnyös sem nekünk, de az összmagyarság számára sem.

 

Az EP-ben megvalósul a Kárpát-medencei magyarok együttműködése, csak mi hiányzunk belőle. A kisebbségvédelem terén sok munka vár még ránk és ebben a témában minden egyes támogatás fontos, ezt jól láttam az elmúlt években, mind a Minority SafePack példáján, és a Kisebbségi Intergroup keretében is.

 

Az EP az egyetlen közvetlenül megválasztott uniós intézmény, amely a leginkább tükrözi az európai sokféleséget. Azt kívánom magunknak, hogy váljunk újra tagjává az európai demokrácia házának (amely néha másra emlékeztet), mert csak így tudjuk saját elképzeléseink irányába formálni azt. Hiszek egy igazságosabb Európában.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.