Robert Fico ma utoljára kommentálta a pedagógus sztrájkot. A kormányfő sajtótájékoztatón ismertette a kormány végleges álláspontját. Fico leszögezte: a parlamenti választásokig semmiféle módosítás nem várható, ami az oktatásügy finanszírozását illeti.

 

„Iveta Radičová nagy semmit adott a tanároknak”

 

„19 napos karácsonyi szünet volt, zajlanak a síkirándulások, közeledik a tavaszi szünet. Nem jó, ha a diákokat rendes tanítás nélkül hagyják, negatívan érintheti őket” – mondta el a kormányfő. Hangsúlyozta, hogy 2012 és 2016 között a kormány 22 százalékkal növelte a tanárok fizetését, ilyen nagymértékben semmilyen állami szférában nem nőttek a bérek. „Iveta Radičová kormánya alatt a tanárok nagy semmit alkudtak ki. Ha a választások után az új kormány tagja leszünk, folytatjuk a tanárok béremelését. Legalább 25 százalékos béremelésre vannak forrásaink az elkövetkezendő időszakban.” – tette hozzá.

 

 hirdetes_810x300  

Fico egyúttal köszönetet mondott azoknak a tanároknak, akik a tiltakozások alatt is oktattak, illetve akik már visszatértek a diákokhoz. „ Ma már az iskolák 99 százalékában beindult a tanítás. A több mint 6 700 iskolából csak 47-en tüntettek, ami kevesebb mint az egy százalék. A sztrájk teljes időtartama alatt nem kapcsolódott be több mint az iskolák 2 százaléka” – emelte ki. A kormányfő azt is hozzátette, hogy ezek után az összes megmozdulást szimpla politikai akciónak fogja tekinteni, mely az ellenzék kormányellenes kampányának része. „Itt az idő, hogy visszatérjenek az iskolákba, és racionálisan tárgyaljunk arról, mi lesz a parlamenti választok után.” Fico elmondta, hogy kész tárgyalni a tanárok képviselőivel arról, mi kerüljön bele a nemzeti oktatási programba, bár figyelmeztetett rá, hogy ez egyelőre csak elméleti síkon működik, hiszen senki nem tudja, ki kerül az új kormányba.

 

A nővérek és a tanárok rendkívüli parlamenti ülést indítványoznak

 

Mindeközben a tanárok és a tömeges felmondást beadó kórházi nővérek közös sajtótájékoztatón jelentették be, hogy rendkívüli parlamenti ülés összehívását indítványozzák, amelynek kizárólagos témáját a két ágazatban uralkodó „riasztó állapotok” adnák. „Összeköt minket, hogy az oktatásügy és a nővérek problémái is figyelmen kívül vannak hagyva” – mondta el a Szlovák Tanárok Kezdeményezéséből (ISU) Vladimír Crmoman. További nyiléatkozatokat a szervezet holnapra, azaz február 4-ére ígér.

 

(hnonline.sk)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!