A mai kormányülést már a nemrégiben operáción átesett kormányfő, Robert Fico vezette. Döntés született többek között Montenegró NATO csatlakozása és a pozsonyi körgyűrű ügyében, de foglalkoztak az egészségügy adósságával és a rendőri bűncselekményekkel is. Több település kapott rendkívüli állami támogatást.

 

Montenegró

 

A kormány jóváhagyta Montenegró  NATO-hoz való csatlakozását. A határozati döntést közvetítette a parlament felé is, melynek elfogadásához szükséges a parlament megerősítése.

 hirdetes_810x300  

 

Montenegró meghívását a NATO külügyminiszterei 2015 decemberében hagyták jóvá, akkor kezdődtek a belépési tárgyalások az ország tagságáról. A javaslatot benyújtó külügyminisztérium kiemeli, hogy Montenegró NATO tagsága jelentősen erősíti a nyugat-balkáni régió stabilitását és biztonságát.

 

Kártérítés

 

A kormány 24 560 euró értékben kárpótolja a Tőketerebesi járásban található Kistoronya (Malá Tŕňa) község önkormányzatát, melyet a Mikuláš Vareha nagyvállalkozó engedély nélkül épített  faépítményeinek lebontására költenek. Az épületek nagy részénél fennáll a veszélye az omlásnak, így teljesen le kellett zárni a Kistoronya felé vezető utat és az autóbusz forgalmat is át kellett átirányítani. Az egykori „zempléni kiskirály”, Mikuláš Vareha jelenleg börtönbüntetését tölti Szlovákia történetének legnagyobb adócsalása miatt.

 

A kormány által felszabadított 58 845 euróból más települések – Csaca (Čadca), Deménvölgy (Demänovská Dolina) – is részesültek, melyekből  helyreállítási költségeket fedeznek.

 

Pozsonyi körgyűrű

 

Mint ahogy korábban is írtuk, a mai ülésén jóváhagyták a pozsonyi körgyűrű projektjét. Roman Brecely (Sieť) közlekedésügyi miniszter így aláírhatja a szerződést, melyet az előző miniszter, Ján Počiatek irányítása alatt terveztek meg.

A nyilvános versenypályázat győztese a spanyol CINTRA  által vezetett konzorcium,  akik 4 év és 4 hónap  alatt ígérik a körgyűrű megépítését, összesen  30 éves üzemeltetés alatt évente 56,72 millió euróért. Az inflációs költségekkel számolva a teljes projekt nagyjából 1,9 milliárd euróba fog kerülni. A versenypályázat eredményét már az előző kormány is jóváhagyta.

 

korgyuru pravda
pozsonyi körgyűrű tervezete. forrás: pravda.sk

 

 

Rendőri eljárások, egészségügy

 

A kormány tudomásul vette a belügyminisztérium jelentését, miszerint a 2015 folyamán a belső ellenőrzés 121 rendőrt vádolt meg bűncselekmény elkövetésével. Meghallgatták továbbá az egészségügyi miniszter beszámolóját a szlovák egészségügy hatalmas adósságának alakulásáról, melynek rendezésére egy külön tervet dolgoznak ki. A témáról bővebben itt olvashat.

 

teraz.sk/ta3.com
borítókép: dennikn.sk

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!