Februárban váltak ismerté a finn befektetők tervei a volt fonoda és cérnagyár, a kultikus pozsonyi Cvernovka gyárterületével kapcsolatban. A finn cég lakásokat, szolgáltató-, és adminisztratív épületek létrehozását tervezi a területen.

 

Megtalálták a megoldást

 

A négy hektáros terület legnagyobb épülete az 1904-ben épült fonoda illetve cérnagyár, mely sokáig üresen állt, mígnem néhány évvel ezelőtt a kreatív ipar fedezte fel a benne rejlő lehetőségeket.

 

 hirdetes_810x300  

Jelenleg képzőművészek, fotósok, építészek, dizájnerek és a kreatív ipar egyéb képviselői használják az épületet. Stúdiókat, kiállítótermeket és kreatív műhelyeket alkítottak ki az üres helyiségekben.

 


cvernovka3

 

A területfejlesztés miatt veszélybe került a művészek székhelye, ezért márciusban petíciót indítottak a Cvernovka megmentéséért.

 

Most úgy tűnik, sikerült megtalálni a kompromisszumot. Tegnap ugyanis a Cvernovka alapítvány képviselői és Pozsony megye elnöke Pavol Frešo közösen írták alá azt a memorandumot, melyben a volt vegyészeti középiskola üresen álló épületeit jelölik ki új kreatív központnak.

 

Nem könnyű feladat egy ekkora kreatív tömböt csak úgy áthelyezni. Igyekszünk közös feltételeket kialakítani, amik a kreatívitás fejlődését segítik, ahogy a Cvernovkában is volt, és nem csak átmenteni szeretnénk a meglévő tradíciókat, de fejleszteni is azokat. Ezt természetesen még a tanácsnak is jóvá kell hagynia, ami azt jelenti, hogy nyilvánosan megtárgyaljuk a tervezetet.

 

Célunk, hogy az új helyszínt olyan szintre fejlesszük, mint látjuk azt Finnországban, vagy Nagy-Britanniában, ahol a kreatív iparnak mélyebb gyökerei vannak, mint nálunk – mondta a megyeelnök.

 

A legmegfelelőbb helyszín

 

Az említett szakközépiskola épülete, mely a Cvernovka képviselői szerint a legalkalmasabb helyszín az új kreatív központ kialakítására, a megye tulajdonában áll. Az iskola hat éve nem üzemel. Azóta néhányszor próbálták értékesíteni az ingatlant, de nem jártak sikerrel. A memorandumban foglaltak szerint, most végre sikerült megtalálni a volt iskolaépület megfelelő funkcióját.

 

Cvernovka2

 

A Cvernovka alapítvány képviselői úgy látják, hogy az iskola teljes épülete, együtt a kollégiummal és a tornatermekkel is a kreatív ipar új közponjává válhat. És nem csak az alkotó művészeknek, hanem a nyilvánosság számára is. Helyet kaphatnak itt a sport, a gasztronómia vagy a előadóművészet képviselői is.

 

A Cvernovkában főleg stúdiók vannak. Ez egyfajta klaszter, melyet a kreaív szakma különböző képviselői alkotnak, kezdve a festőktől, az építészeken és dizájnereken át egészen az IT fejlesztőkig. Már a Cvernovkában is felmerült az ötlet, hogy nyitni kellene a közönség felé különböző programok, koncertek, esetleg színházi előadások szervezésével. Ez mind lehetséges lesz az új helyünkön

 

– monda el Boris Meluš, a Cvernovka alapítvány vezetője.

 

forrás és nyitókép: Pozsony megye

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!