„Az egyéni terrortámadások veszélye rendkívül magas”, mondta mai sajtótájékoztatóján Robert Fico kormányfő. Azt hangsúlyozta, hogy nem ijesztgetni akar, hanem az „egyéni elkövetők” okozta kockázatokról beszél, „akik kihasználták a migrációt”.

 

„Remélem, hogy nem félelemkeltésként fogják jellemezni ezt a nyilatkozatot”,

 

mondta Fico, aki a sajtótájékoztató előtt találkozott a Szlovák Titikosszolgálat (SIS) új főnökével, Anton Šafárikkal.

 

Fico a SIS igazgatóját arra kérte, biztosítsa együttműködéséről azokat az országokat, akik segítséget kérnek Szlovákiától. Ezzel Lengyelországra is célzott, amely a most zajló Katolikus Ifjúsági Világtalálkozónak ad otthont Krakkóban.

 hirdetes_300x300  

 

safarik-fico
Robert Fico és a SIS új feje, Anton Šafárik. Forrás: Webnoviny.sk

 

A miniszterelnök kiemelte azt a szír származású férfit, ait a hatóságok Kassán egy fürdőben tartóztattak le. Méltatta a rendőrség munkáját és azt, ahogy a helyzetet kezelték. A brit útlevéllel rendelkező szír férfit azért fogták el, mert fényképeket készített a fürdőről. A hatóságok később elengedték azzal, hogy nem jelent veszélyt.

 

„Megerősítést nyert, hogy van kapcsolat a terrorizmus és a migráció között. Minden korábbi, migrációval kapcsolatban tett kijelentésemet fenntartom”, mondta Fico.

 

Erdogan és fegyverkereskedés

 

A kormányfő azt is elmondta, hogy helyesnek tartja a Törökország demokratikusan megválasztott elnöke, Erdogan melletti kiállást a puccskísérlet során.

 

„Nagyon sok minden függ a török politikai stabilitástól”,

 

mondta.

 

Robert Fico a Szlovákiából Közel-Keletre szállított tömérdek fegyverrel kapcsolatban annyit mondott, hogy

 

„A szenteskedők nyomása alatt Szlovákiában leállították a fegyvergyártást és a piacokat ugyanezek a kritikusok foglalták el (…). A mirovásunkra foglalták el a piacot. Akkor ne legyünk hölyék, és akarjunk beszélni erről.”

 

DennikN.sk, Körkép.sk

Nyitókép: Atlas.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!