Véget ér a nyári szünet Robert Fico kormánya számára, ma ugyanis már kormányülést tartanak. A kormány sorrendben 17. ülésén egy sor jogszabály módosításról fognak egyeztetni, melyet a parlament a szeptemberi ülésén fog megtárgyalni.

 

Mi lesz a koncessziós díjjal? 

 

Marek Maďarič (Smer-SD) kulturális miniszter a közszolgálati  rádióért és televízióért (RTVS) fizetendő koncessziós díj emelését előirányzó javaslatot mutatja be a minisztereknek, amely sok problémát okozott a koalícióban: az SNS nem támogatja a tervezetet.

 

 hirdetes_810x300  

A nehéz helyzetben levő szlovák közmédia finanszírozását a kulturális miniszter a koncessziós díjak átalakításával oldaná meg, melyek mértéke már 13 éve változatlan. A módosítás ugyanakkor felmentené az anyagi szükséghelyzetben levőket a koncessziós díj fizetése alól, jelenleg a díj felét kötelesek befizetni. Az SNS ugyanakkor ragaszkodik hozzá, hogy a díj emelése előtt egy jelentős belső változás történjen a közmédiában.

 

Fontos az extrémizmus elleni küzdelem

 

Lucia Žitňanská (Most-Híd) az igazságügyi tárcát érintő reformcsomagot mutatja be a kormánynak. Ennek részeként átláthatóbbá szeretnék tenni a közpénzek kezelését, így az állammal a jövőben már csak azok a közszférában szereplő cégek üzletelhetnek, akik teljes tulajdonosi hátterüket felfedik a végső haszonélvezőig. Az új jogszabály-módosítás azonban ellenállásba is ütközött, a Szlovák Ügyvédi Kamara (SAK) és a Munkáltatók Országos Uniója (RÚZ) részéről.

 

A tárcavezető a vállalkozói környezet javítása érdekében a fizetési emlékeztető rendszert is módosítaná, hogy a követeléseket elektronikus felszólítással gyorsabban be tudják majd hajtani. Nagyon fontos fejezet a kormányprogramban az extrémizmus elleni küzdelem, ezért szerepel napirenden a szélsőséges és faji indítékú bűncselekményeket vizsgáló jogszabály tervezete is. Az előbb említett törvénysértéseket kizárólag a Speciális Büntetőbíróság (ŠTS) tárgyalná.

 

Kevesebb műanyag táskát használhatunk

 

Tomáš Drucker (Smer-SD jelölt) egészségügyi miniszter szeretné megállítani, hogy a gyógyszerterjesztők kivihessék az országból a gyógyszereket, így az új módosítás értelmében a jövőben ezt csak a gyártók tehetik majd meg. Sólymos László (Most-Híd) környezetvédelmi miniszter a használt műanyag táskák mennyiségét csökkentené. A jogszabály-módosítás szerint a táskák a jövőben díjkötelesek lennének, így a kereskedők nem adhatják majd ingyen a vásárláshoz. Az Envi-pak szervezet felmérése szerint Szlovákiában az évi egy főre jutó műanyag táskák száma 466 darab, az uniós átlag 200 darab körül mozog.

 

Adóemelések jöhetnek

 

Meglepte a gazdasági elemzőket a kormány új adócsomag-tervezete. A Társadalmi és Gazdasági Analízisek Intézete (INESS) szerint Szlovákia bevételei jelentősen növekedtek, és semmi sem indokolja az adóemelés bármilyen formáját. Kažimír meghosszabbítaná a bankadó mértéket és  megduplázná az ágazati adót, a biztosításokra (kivéve az élet) új különadót vetne ki. Elvileg a bankok, energetikai cégek, biztosítók fizetnének, viszont ezt általában az emberek érzik meg.

 

iness
forrás: iness Facebook oldala

 

teraz.sk, iness.sk
kép: pravda.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!