Szeptember 16-án megtartotta 13. tanévnyitóját a komáromi Selye János Egyetem. Tóth János, az egyetem rektora tanévnyitó beszédében elmondta, szeptember 5-én levélben tájékoztatták az oktatási minisztert arról, hogy teljesítették az egyetemi besoroláshoz szükséges harmadik, eddig hiányzó kritériumot is, így a SJE is csatlakozhat az egyetemi besorolású felsőoktatási intézmények közé.

 

„Kis lépés egy embernek, de hatalmas ugrás az emberiségnek”

 

Ahogy azt Tóth János beszédében kiemelte, az intézmény komplex akkreditációs eredménye hatalmas ugrás, hiszen a 2008-as komplex akkreditációs megmérettetésben a SJE nem tudta egyetlen tudományterületen belül sem teljesíteni az egyetemi besorolás kritériumait.

 

 hirdetes_810x300  

Az egyetem 2015 februárjában nyújtotta be Szlovákia Akkreditációs Bizottsága felé a 2009-2014-es időszakot érintő, komplex akkreditációs anyagát, ekkor azonban az intézmény az egyetemi besoroláshoz szükséges 3 feltételből csupán kettőnek felelt meg.

 

A harmadik feltételt azért nem tudták teljesíteni, mert az egyetemen folytatott 5 tudományterület közül csak kettőn zajlott doktori képzés az elvárt 3/5-ös aránnyal szemben.

 

forrás: hirek.sk
forrás: hirek.sk

 

Növekvő hallgatói létszám

 

Az egyetem rektora beszámolt arról is, hogy idén sikerült megnövelni a hallgatói létszámot – míg tavaly 1719 diákja volt az iskolának, idén 1753-an kezdték meg az akadémiai évet.

 

Az alapképzésben 1243 fő kezdi meg a tanévet, mesterképzésben 465, doktori képzésben pedig 45 hallgatója van az egyetemnek.

 

A legtöbben a Tanárképző Kart látogatják (941 hallgatóval), utána a Gazdaságtudományi Kar következik (729 hallgatóval), a legkisebb létszámmal (83 hallgató) pedig a Református Teológiai Kar rendelkezik.

 

forrás: hirek.sk
forrás: hirek.sk

 

Egyre több a külföldi diák

 

Tóth János sikeresnek értékelte az egyetem népszerűsítési kampányát is, mivel évről évre egyre több külföldi diákot is sikerül Komáromba csábítani.

 

„Az egyetemünkre beiratkozott külföldi hallgatók számát az idén sikerült a tavalyi 147-ről 243-ra növelni, ami ékes bizonyítéka annak, hogy intézményünk egyre népszerűbb a külföldi hallgatók körében is.”

 

 

Körkép.sk

Nyitókép: sziakomarom.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!