A kormány el szeretné titkolni az élelmiszerek összetevőit, jelentette be mai sajtótájékoztatóján Simon Zsolt független parlamenti képviselő, aki a második olvasatba küldött élelmiszerekről szóló törvény kapcsán fogalmazott meg kritikát. 

 

„Élelmiszerek eladásánál az üzlet köteles feltüntetni a szeletelt, vagy mennyiségre eladott élelmiszer összetételéről szóló adatokat. Ezt a 2011-től érvényes törvény írja elő. Ma a kormány azt javasolja, hogy engedjük el ezt a rendelkezést. Ez azt jelenti, hogy a kereskedők nem lesznek kötelesek feltüntetni a megvásárolt áru összetételét, de kötelező lesz feltüntetniük az allergén anyagokat a termékben.”

 

Kritika

 

Simon elmondása szerint ha egy vásárló mondjuk nem csomagolt virslit szeretne vásárolni, akkor megtudja, hogy az tartalmaz-e szóját vagy glutént.

 hirdetes_810x300  

 

„Azt azonban nem tudja meg, hogy a virsli hústartalma 5 vagy 50 százalék”

 

-figyelmeztetett. Az élelmiszerek összetételéről szóló adatok szerinte nagyon fontosak a vásárló tájékozódása érdekében. Elmondása szerint érthetetlen, hogy a szlovák élelmiszertörvényből miért tervezik eltüntetni az élelmiszerek tápanyagösszetételéről szóló rendelkezést, noha azt uniós rendelet követeli 2011-től.

 

„Szeretném ezért felhívni a Mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztérium, valamint a kormány figyelmét, hogy ne fogjon bele ilyen értelmetlen törekvésbe” – jelentette ki.

 

A törvénymódosítás nem garantálja az élelmiszerek biztonságát

 

 

Tájékoztatott, hogy az agrártárca szeretné bevezetni az összeférhetetlen termékek elkülönített szállítását, azonban hogy ez pontosan mit jelent, arra ő sem tudott mit mondani.

 

A tervezet Simon szerint nem garantálja az élelmiszerek biztonságát azon polgárok számára, akik élelmiszersegélyeken és jótékonysági szervezeteken keresztül jutnak hozzá.

 

„Ha az üzlet a szavatossági dátum lejárta után ad el élelmiszer, milliós bírságot kap. Ha valaki a lejárt szavatosságú termékeket osztana szét a lakosok között fogyasztás céljából, akkor azért semmilyen bírságot nem kap.” – mondta. Szerinte a minisztérium lobbizik az élelmiszergyártóknak, hogy a termékeket a szavatossági dátum utolsó napjáig el lehessen adni.

 

 

TASR/hnonline.sk
kép: most-hid.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!