Amennyiben a jövő héten tartanák a parlamenti választásokat, a jelenlegi kormánykoalíció 69 mandátumot szerezne, tehát elveszítené többségét.

 

A Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsában a legtöbb helyet ismét – 44-et – a Smer foglalhatná el, akikre a megkérdezettek 27,4 százaléka adná a szavazatát. Mindez abból a telefonos felmérésből derül ki, amit a Polis Slovakia ügynökség végzett el január 14. és 20. között 1359 adatközlővel.

 

Erősödik az ellenzék

 

 hirdetes_810x300  

Az adatközlőknek arra a kérdésre kellett felelniük, hogy „Amennyiben a parlamenti választásokra a következő héten kerülne sor, melyik pártra vagy mozgalomra adnák a voksukat?”.

 

A Szlovák Nemzeti Pártot (SNS) a megkérdezettek 10 százaléka választaná, amivel 16 mandátumot szereznének, míg a Most-Híd 9 helyet tudhatna a magáénak a parlamentben, ami azt jelenti, hogy a megkérdezettek 5,6 százaléka szavazna bizalmat a pártnak. Ez a parlamenti pártok közül a legkevesebb.

 

A felmérés szerint a Smert a Szabadság és Szolidaritás (SaS) politikai párt követné 21 mandátummal (a szavazatok 13,2 százalékával), valamint az OĽaNO-NOVA (Egyszerű Emberek és Független Személyiségek – Új Többség) húsz mandátummal (a szavazatok 12,2 százalékával).

 

Kotleba pártja a Mi Szlovákiánk Néppárt a szavazatok 11,1 százalékával jutna a parlamentbe, amivel 18 mandátumot szerezne meg. A Boris Kollár-féle Család Vagyunk pártot a szavazók 7,4 százaléka támogatná (12 mandátum).

 

Az MKP és a Most-Híd között alig több, mint 1 százalék a különbség

 

A jelenlegi felmérés szerint bejutna a parlamentben a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) is, ugyanis az adatközlők 5,9 százaléka adná rá a voksukat, amivel 10 mandátumot szereznének. Nem érné el az öt százalékos parlamenti küszöböt az MKP (a szavazatok 4,4 százalékával) és a Szlovákia Kommunista Pártja-KSS (1,7 százalék) sem.

 

Forrás: sme.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!