Az Oktatásügyi Szabványosított Mérések Nemzeti Intézete (NÚCEM) a napokban tette közzé az alapiskolák ötödik osztályos tanulóinak Tesztelés 5-2016 tesztjeinek összesített országos eredményeit, amelyben 1485 általános iskola vett részt, ebből 125 volt magyar tannyelvű.

 

Több mint 45 ezer diákot teszteltek országszerte matematikából és anyanyelvéből (nyelvtan és irodalom), közülük 2902 volt magyar diák.

 

A matematikai tesztek eredményének országos átlaga 62,3 százalék volt. A legjobban Pozsony megye, a leggyengébben Kassa megye diákjai teljesítettek. Nagyszombat megyében 64,6, Nyitra megyében 61,7, Besztercebánya megyében 56,8, Kassa megyében pedig 55,4 százalékos átlagos eredmény született.

 

 hirdetes_810x300  

Az állami iskoláknál 8 százalékponttal jobban teljesítettek a magániskolák és az egyházi iskolák diákjai.

 

Gyengébb magyar országos átlag

 

Bár több olyan magyar tannyelvű iskola is van, amelynek diákjai az országos átlagtól jobb eredményeket értek el, az adatok azt mutatják, hogy a magyar nyelvű tesztlapokat átlagosan 48,8 százalékos eredményességgel oldották meg. A leggyengébb eredmények a Nagyrőcei, Rimaszombati és Rozsnyói járásokban születtek.

 

Hasonló eltérést fedezhetünk fel a szlovák nyelv és irodalom, illetve a magyar nyelv és irodalom összehasonlításánál is. Szlovák nyelv és irodalomból az országos átlag 63,1 százalék volt, magyar nyelv és irodalomból 55,5 százalék.

 

A magyar teszteket legjobban a Nagyszombat megyei diákok oldották meg, legrosszabbul a Besztercebányai kerületben. A legkiemelkedőbben a Dunaszerdahelyi járásbeli és a Kassa I. kerületi diákok szerepeltek, leggyengébben pedig a Rimaszombati, a Losonci, a Nagyrőcei járásbeli és a Kassa környéki diákok.

 

A regionális különbségek okozta gyenge eredmény

 

A felmérésből az is jól látszik, hogy a matematika és szlovák nyelv eredményátlagai szerint csaknem ugyanolyan sorrend alakult ki az egyes megyék között (a magyar nyelv és irodalom nem összehasonlítható ilyen szempontból, mert az csak a déli járásokban mérvadó).

 

Nyugatról kelet felé haladva a diákok egyre rosszabb eredményeket értek el. A NÚCEM megállapítása szerint azokban a járásokban, ahol a szociálisan hátrányos helyzetű diákok száma magasabb, az eredmény átlaga is gyengébb volt. Bár erre vonatkozó adatokat a NÚCEM csak matematikára és szlovák nyelv és irodalomra vonatkozóan közölt.

 

A fenti grafikon a matematika eredmények alapján állítja sorrendbe a járásokat. Érdemes fenntartásokkal kezelni, mert nem azt veszi alapul, hogy mennyi a helyesen megírt teszt, hanem mennyi a nagyon gyengén (20 százalék alatt) megírt. Forrás: nucem.sk

 

A fenti grafikon a szlovák nyelv és irodalom eredményei alapján állítja sorrendbe a járásokat. Ezt is érdemes fenntartásokkal kezelni, mert nem azt veszi alapul, hogy mennyi a helyesen megírt teszt, hanem mennyi a nagyon gyengén (20 százalék alatt) megírt. Forrás: nucem.sk

 

 

Körkép.sk, nucem.sk

Nyitókép: skolskyportal.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!