Hat gútai MKP-s képviselőből négyen és rajtuk kívül további kilenc helyi képviselő írta alá azt a nyilatkozatot, mely a két városi iskola összevonásáról szóló testületi döntés után született.

 

A Gúta Város Önkormányzatának tagjai,  Angyal Tamás, Árgyusi Imre, Fekete Attila, Forgács Attila, Forró Tibor, Hájas Tamás, Kárpáty Ernő, Koczkás Beáta, Kögler Zoltán, Lengyel István, Madarász Róbert, Viola Miklós, Horváth Árpád által aláírt nyilatkozat szerint az elfogadott határozat  

 

A fejlődés záloga?

 

 hirdetes_810x300  

„a gútai magyar oktatást, a diákok, szülők és tanárok érdekeit szolgálja.”

 

„Elérkezettnek látjuk az időt, hogy az indulatokat félretéve, a kényes és népszerűtlen lépéseket is vállalva valami nagyszerűt tehessünk, ami kiállja majd az idők próbáját és megmutatja az oktatásügy területén is, hogy nem csak túlélnünk kell, hanem a fejlődésre is van lehetőség”

 

– áll az állásfoglalásban.

 

Nem megszüntetés, átalakítás

 

Horváth Árpád (MKP) polgármester és a képviselőtestület 12 tagja szerint nem megszüntetésről van szó, hanem

 

„átalakulásról, mely a mai modern, rohanó élet egyik alapfeltétele.”

 

Nyilatkozatukban leszögezik, hogy reményeik szerint a „város fenntartása alá tartozó iskolák csapatainak egyesítésével egy erős, szilárd alapokon álló intézményt akarunk kialakítani, hogy biztosítsuk gyermekeink további hatékony fejlődését.”

 

Elmondták azt is, hogy az iskolákon nem nyerészkedni akarnak, hanem segíteni nekik!

 

„Nem áll szándékunkban az iskola infrastruktúráját más célokra használni, az eddigi vívmányokat és eredményeket romba dönteni, sem a magyar iskolarendszert bármilyen módon is leépíteni. Éppen ellenkezőleg”

 

– olvasható a nyilatkozatban.

 

A gútai önkormányzat iskolaösszevonást támogató tagjai Bíznak abban, hogy a közvélemény megérti döntésük hátterét, fontosságát és céljait, s azt is, hogy „mindezzel iskolarendszerünk hatékonyságát, eredményességét és fenntarthatóságát szolgáljuk”

 

– zárul az állásfoglalás, mely alább teljes terjedelmében elolvasható.

 

Nyilatkozat

 

A gútai önkormányzat ma meghozta az utóbbi évek egyik legjelentősebb testületi döntését. Mint ismert, a 2016. áprilisában megtörtént iskolai beiratkozási eredmények igencsak nagy meglepetést okoztak városunkban. Már akkor igyekeztünk az önkormányzat által fenntartott intézményeinkbe célirányosan meghatározni a megnyitható nulladik, illetve első osztályok számát, azonban minden próbálkozásunk ellenére ez a kezdeményezésünk nem teljesen hozta meg a várt sikert. Közösen, testületi szinten mondtuk ki, hogy a következő tanév során meg kell vizsgálnunk a kialakult helyzetet és ki kell dolgoznunk egy olyan tervezetet, mely képes racionalizálni és normalizálni az iskolahálózatunkban kialakult kedvezőtlen folyamatokat.

 

A decemberi testületi ülésen pedig egyöntetűen kinyilvánítottuk, hogy egy tanulmányt  kell készíteni a helyi oktatási intézmények helyzetéről, a problémák okairól, a már sokszor említett demográfiai mutatókról, s a megoldás lehetséges irányairól. A tervezet elkészült, s most itt vagyunk a megvalósítás küszöbén.

 

A gútai magyar oktatásügy városunk önkormányzata számára fontos, sőt kiemelten fontos terület. Mindig is büszkék voltunk és a jövőben is büszkék leszünk a gútai iskolák mindegyikére, és persze a bennük tevékenykedő tanárokra és diákokra egyaránt. A rendelkezésünkre álló tények, statisztikák és elemzések gondos mérlegelése után született meg a mai határozat, amely reményeink szerint a gútai magyar oktatást, a diákok, szülők és tanárok érdekeit szolgálja.

 

Már a kidolgozás és egyeztetések folyamán nyilvánvalóvá vált, hogy bármilyen döntést is hozunk, az a kérdéskör mély társadalmi beágyazottsága, a helyi tradíciók és az idők során megszokott állapotokban okozott változások miatt sem fog tetszeni mindenkinek.

 

Elérkezettnek látjuk azonban az időt, hogy az indulatokat félretéve, a kényes és népszerűtlen lépéseket is vállalva valami nagyszerűt tehessünk, ami kiállja majd az idők próbáját és megmutatja az oktatásügy területén is, hogy nem csak túlélnünk kell, hanem a fejlődésre is van lehetőség.

 

Mindennek kulcsa a hatékony együttműködés, a közös értékek és célok  mentén történő egységes kiállás. Azért döntöttünk az összevonás mellett, hogy erősíteni és fejleszteni tudjuk magyar fiataljaink oktatásának és nevelésének hatékonyságát. Nem megszüntetésről van szó, hanem átalakulásról, mely a mai modern, rohanó élet egyik alapfeltétele.

 

A város fenntartása alá tartozó iskolák csapatainak egyesítésével egy erős, szilárd alapokon álló intézményt akarunk kialakítani, hogy biztosítsuk gyermekeink további hatékony fejlődését és megálljt parancsoljunk az értelmetlen, egymás elleni csatározásoknak, az egymást minősítő suttogó propagandának, s végső soron a demográfiai viszonyok okozta feszültségnek.

 

Nem nyerészkedni akarunk iskoláinkon, hanem segíteni nekik! Nem áll szándékunkban az iskola infrastruktúráját más célokra használni, az eddigi vívmányokat és eredményeket romba dönteni, sem a magyar iskolarendszert bármilyen módon is leépíteni. Éppen ellenkezőleg! Döntésünkkel biztosítottnak látjuk, hogy

 

  • a kedvezőtlen demográfiai viszonyok ellenére egy perspektivikus magyar intézmény jön létre, melyet a mindenkori önkormányzat kiemelten segít és támogat majd;az iskola tanulói ugyanabban az osztályban, ugyanazokkal a tanárokkal, a választott iskolai nevelési terv szerinti oktatásban és nevelésben részesülnek majd;
  • a sajátos nevelési igényű diákok integrálása a jövőben hatékonyabban és kellő érzékenységgel valósítható meg; könnyebbé válik a tehetséggondozás és felzárkóztatás, a későbbiekben pedig akár speciális irányultságú osztályok létrehozása;
  • s mindezt úgy, hogy az iskola nevelőtestülete, szülői szövetsége és velük együtt a város vezetősége egységes irányelvek mentén biztosítja majd a gyermekek hatékony, eredményes és békés oktatásának és nevelésének feltételeit – ki-ki a maga lehetőségei és tehetsége

 

Hisszük, hogy Gúta jövője a gútai fiatalság, a gyermekek, akiknek jövőbeli érvényesülését a gútai iskolarendszer hatékonysága és színvonala határozza meg. Bízunk abban, hogy megértik döntésünk hátterét, fontosságát és céljait, s azt is, hogy mindezzel iskolarendszerünk hatékonyságát, eredményességét és fenntarthatóságát szolgáljuk – ami mindannyiunk közös érdeke.

 

  1. január 30.

Aláírta:

 

Gúta Város Önkormányzatának alábbi tagjai: Angyal Tamás, Árgyusi Imre, Fekete Attila, Forgács Attila, Forró Tibor, Hájas Tamás, Kárpáty Ernő, Koczkás Beáta, Kögler Zoltán, Lengyel István, Madarász Róbert, Viola Miklós, Horváth Árpád

 

Nyitókép: Körkép.sk

 

További ajánlott írások:

 

Gútai iskolabezárás: Helyi magyar dilettantizmusaink és az országos ambíciók

 

Stop az iskolaösszevonásnak. Az MKP országos vezetése megregulázná a párt gútai tagjait

 

Gútán a helyi MKP segítségével megszüntették a magyar iskolát

 

Így szüntették meg a gútai magyar iskolát – Képriport

 

Samu István: Nem szavaztam meg a gútai magyar iskolák összevonását

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!