Jozef Holjenčík, az Árszabályozási Hivatal (ÚRSO) vezetője lemondott funkciójáról.

 

Frissítve 10:36

 

Amint arról korábban beszámoltunk, Andrej Danko házelnök (SNS) keményen szembe ment Robert Ficoval az év eleji energiaárak ügyében, mindenképpen követelte Holjenčík eltávolítását funkciójából. A kormányfő inkább a csendesebb parlamenti vizsgálat lefolytatását preferálta.

 

 hirdetes_810x300  

„Az SNS nem azért lépett be a kormányba, hogy az energiaárak növekedésével vádolják. (…) Én nem vagyok hajlandó egy olyan kormányban maradni, amelyik az energiaárakat növeli”

 

Nyilatkozta Danko még január 31-én.

 

Nem ment el a meghallgatásra

 

Ma reggel 9 órára várta a házelnök Holjenčíket parlamenti meghallgatásra, ahol magyarázatot kellett volna adnia az elmúlt hetek történéseiről. Az ÚRSO vezetője azonban a parlamenti ülés helyett Robert Ficohoz ment egy zártkörű megbeszélésre.

 

Andrej Danko szerint a kapitányi rangja miatti botrány hátterében is az energetika áll, forrás: atlas.sk

 

Habár Robert Fico nyomására az árak helyreállításáról az ÚRSO új árszabályozási rendeletet adott ki, nem egészen állja meg a helyét, hogy az új rendelettel visszavonták a tavaly hozott döntést. A fix és a változó költségek közötti arányok megváltoztatását ugyanis megtartották, a kormányfő felszólítására csupán úgy módosították, hogy a tavalyi árszínvonalat tartsák be – magyarul, az áremelés „fegyverét” már kibiztosították, csak nem húzták meg a ravaszt.

 

Danko odáig ment, hogy személye elleni támadásként kezeli az elmúlt hetek történéseit. A házelnök szerint ugyanis a kapitányi rangja körüli botrány, valamint párttársa, az SNS-alelnök, Andrej Hrnko bevont jogosítványa mind összefüggésben állnak az energetikai üggyel.

 

Lemondott

 

Röviddel 10 óra után a kormányfő bejelentette, hogy Jozef Holjenčík lemondott funkciójáról. Mindez azután történt, hogy személyesen találkoztak.

 

Andrej Danko, aki 9 órára a parlamentbe várta az ÚRSO vezetőjét, mindeközben sajtótájékoztatón fejezte ki nemtetszését, és kifejtette, hogy amennyiben nem mond le Holjenčík, az koalíciós krízist eredményezhet.

 

A kezdetek…

 

Holjenčík még tavaly november végén jelentette be, hogy csökkennek az energiaárak. Ezzel ellentétesen viszont január 19-én arról kaptunk híreket, hogy több háztartás és önkormányzat is emelt összegű előlegszámlákat kapott, amelyek összege sokszor többszöröse volt az eddiginek.

 

Fico mindenkit arra bíztatott, hogy tépje szét az emelt összegű számlát, forrás: dennikn.sk

 

Pár napon belül országos botrány kerekedett az ügyből, Robert Fico kormányfő pedig nyilvános sajtótájékoztatón arra biztatta a lakosságot, hogy ne vegyék figyelembe, sőt tépjék szét az emelt összegű számlákat.

 

Január 26-án Fico már arról számolt be, hogy az energiaárak nem növekednek. Andrej Dankonak ennyi nem volt elég, ő Holjenčík azonnali távozását sürgette, miközben a koalíció másik két pártelnöke nem kapkodta el a döntést. Bugár Béla (Most-Híd) azt nyilatkozta, hogy addig nem ítélkezik, amíg meg nem hallgatja a másik felet, vagyis az ÚRSO igazgatóját.

 

Bugár a mai nap után változtatott álláspontján, és Danko mellé állt. Erről bővebben itt olvashat.

 

Mindenesetre Andrej Dankonak az energiaárak botránya remek alkalmat biztosított arra, hogy elterelje valamelyest a figyelmet kapitányi kinevezéséről. A házelnök ugyanis nevetség tárgyává vált az interneten, miután a védelmi miniszter előléptette őt. Erről bővebben itt olvashat.

 

Körkép.sk

Nyitókép: dennikn.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!