Nem is olyan régen még a szlovák publicisták is úgy vélték, hogy népszerűsége töretlen és a Smerrel és SNS-szel való kormányzás sem viseli meg túlságosan pártja népszerűségét.

 

De ami késik, nem múlik: a Focus közvélemény-kutató ügynökség legfrissebb felmérése szerint Bugár Béla immár a harmadik legnépszerűtlenebb pártelnök Szlovákiában. Ráadásul saját pártja választói is jóval kevesebben támogatnák miniszterelnöki kinevezését, mint a többi pártelnököt  saját szavazói.

 

Két politikus van csak Szlovákiában, akit kevesebben fogadnának el kormányfőnek, mint Bugár Bélát. Marián Kotleba (ĽS Naše Slovensko) és Igor Matovič (OĽANO – NOVA). Kotlebát a megkérdezettek 77 százaléka utasítaná el  miniszterelnökként, Matovičot 68,4 százalék, Bugár Bélát pedig 67,5 százalék. Megfordítva a dolgot, a Most-Híd elnökét a lakosok alig 26,8 százaléka fogadná el kormányfőnek, ami a negyedik leggyengébb eredmény a felmérésben szereplő pártelnökök között.

 

 hirdetes_810x300  
A Focus adatai alapján, Körkép.sk

 

Leginkább elfogadott alternatívának ugyanakkor Robert Fico és Andrej Danko számít. A Focus eredményei alapján elmondható az is, hogy Bugár Béla lett a koalíció leggyengébb láncszeme. Fico és Danko szempontjából nézve ugyanakkor egyikük pozícióját sem veszélyezteti.

 

Mi sosem hazudtunk

 

A meredek népszerűségvesztés hátterében nagyrészt az állhat, hogy Bugár Bála mást igért a választások előtt, mint amit a választások után tett. (Mint ismert, egy választások előtti lakossági fórumon  azt mondta: „Mi sosem hazudtunk. Mindig azt mondtuk, amit mondani akartunk”).

 

A Focus adatai alapján, Körkép.sk

 

Sokan valószínűleg nem tudtak zöld ágra vergődni azzal, hogy a korrupció-ellenességet hangoztató, magát polgári pártként meghatározó Most-Híd végül mégis koalícióra lépett a több nagy botrány miatt is meggyengült szociáldemokratákkal (Smer) és a Szlovák Nemzeti Párttal.

 

Mindezt úgy, hogy a Sieť kvázi megszűnése óta a Most-Hídhoz tartozó közlekedésügyi minisztérium tovább folytatja a túlárazott tendereket, a korrupciós ügyek kivizsgálása pedig továbbra is várat magára.

 

A Most-Híd választóinak csupán 87 százaléka látná szívesen miniszterelnökként Bugár Bélát. Az adatok százalékban értendők. A Focus adatai alapján, Körkép.sk

 

Decemberben Bugár Bélát a megkérdezettek 62 százaléka utasította el mint esetleges kormányfőt, mára az őt ellenzők tábora 6 százalékponttal emelkedett. Ennél jobban csak egyetlen pártelnök népszerűsége romlott az elmúlt két hónapban: Az Andrej Dankot mint kormányfőt elutasítók száma, 15 százalékkal.

 

A legszembeszökőbb adat talán, hogy a Most-Híd választói közül alig 87 százalék támogatná Bugár kormányfői tisztségét, 10 százalék pedig egyenesen elutasította ennek lehetőségét. A többi pártelnök támogatottsága saját választói körében jóval magasabb.

 

A felmérés során a Focus-ügynökség 1512 főt kérdezett meg 2017 február 6. és 12. között.

 

Körkép.sk

Nyitókép: aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!