Dušan Kováčik speciális ügyész nem tölti ki 2021-ig tartó hivatali idejét, korábban távozik tisztségéből – mondta ma Kováčik a parlament védelmi bizottságának ülésén. 

 

„Hosszútávon nem lehet ilyen nyomás alatt dolgozni” – indokolta távozását, egyben utalt a korrupcióellenes menetre is, amelyen a diákok a távozását követelték. Az ügyész szerint azonban naiv dolog azt gondolni, hogy egy ember távozásával megoldódik a korrupció problémája, szerinte az ugyanis nem egy emberen múlik.

 

Örül  a diákok kezdeményezésének 

 

 hirdetes_810x300  

 

Elmondása szerint naponta gondolkodik a követeléseken és egyáltalán nem veszi könnyelműen azokat, de bántja, hogy csak egy oldalból indulnak ki, azonban továbbra is nyitott a találkozásra. Szerinte idáig nem hallott egy releváns indokot sem, hogy miért kellene lemondania. Ha viszont távozna, akkor Jaromír Čižnár főügyész tiszteletben tartja majd döntését – mondta az újságíróknak a parlamentben.

 

A diákok kezdeményezését pozitív dolognak tartja: „Örülök neki, hogy érdeklődnek a közügyek és olyan fontos probléma iránt, mint a korrupció. Üdvözlöm az igyekezetüket a probléma megoldása érdekében és végezetül tisztelem a gyülekezési jogot.”

 

61 ügy került hozzá, de egyikben sem tett vádemelési javaslatot

 

 

Azt azonban elutasította, hogy a szőnyeg alá seperné a problémákat. Ľubomír Galko (SaS) ellenzéki képviselő emlékeztette, hogy nem vizsgálta ki azt a hangfelvételt, amelyen egy Fico hangjához megszólalásig hasonlító hang beszél. Galko szerint az embereknek joguk van tudni, hogy a Smer-SD valóban fekete pénzekből alakult-e meg. Kováčik elmondta, hogy Bohumil Hanzel, aki a média előtt az ügyet felfújta, nem akart vallomást tenni.

 

A nyomozó a speciális ügyész szerint megállapította, hogy a felvétel tartalmából nem lehet releváns tényeket megállapítani, melyekből kiderülne, hogy jogellenes cselekedet történt. Bizonyítékok nélkül pedig nem lehet folytatni.

 

A képviselők beszéltek a Gorilla-ügyről is. Kováčik elutasítja azokat az állításokat, hogy semmit nem tett volna az ügy kivizsgálása érdekében és badarság, hogy „mindent a szőnyeg alá kerül”. Kiemelte, hogy mindenképp szeretne az ügy végére járni. Az ellenzéki képviselők korábban távozásra szólították fel a speciális ügyészt, ugyanis ténykedése alatt 61 ügy került hozzá, de egyikben sem tett vádemelési javaslatot.

 

Aktuality.sk
kép: sme.sk

 

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!