Bugár és a Most-Híd az öt százalékos küszöb felé süllyed, és nyilván még ennél is mélyebbre zuhannak, tekintve, hogy Lucia Žitňanská igazságügyi miniszter a távozását mérlegeli.

 

Bugár pártjának mélyrepülése (a Polis szerint 5,5 százalékos támogatottsága van) teljesen megérdemelt eredmény. Nem csak azért, mert kritika nélkül, példásan támogatják Fico kormányát. A probléma ennél mélyebben gyökeredzik: a párt elvesztette létjogosultságát. Pontosabban elvesztette létjogosultságát, mely soha nem is volt neki. Csak úgy tett, mintha lenne.

 

A Most-Híd nem a magyarok és szlovákok nagy összefogásával jött létre. Az csak egy trükk volt. Bugár Most-Hídja csak egy dacpárt, az MKP ellenlábasa, mert a magyar párt – figyeljék ezt az arcátlanságot – nem Bugárt választotta meg pártelnöknek 2007-ben.

 

 hirdetes_810x300  

Bugár erre megalapította saját kisebbségi pártját (szimbolikusan maroknyi szlovákkal díszítve azt), aminek ki kellett volna szorítania az MKP-t a politikából. De nem ez történt, az MKP összezárt. Megvetette a lábát az önkormányzatokban, és a parlamenti választásokon rendszeresen a szavazatok 4 százalékát szerzi meg. Ezt bizonyítja a 2016-os voksolás is, ami Bugárnak elég rosszul sült el. Az MKP pedig majdnem bejutott a parlamentbe.

 

Most-Híd – MKP egyezség? Egyelőre nem

 

Bugár már a múlt évben felfogta, hogy vesztésre áll, ezért változásként egy másik nagy összefogási javaslattal rukkolt elő – a kisebbségi magyarokkal történő összefogással. Politikai egyezséget kínált az MKP elnökének, ami a [megyei] választások előtt a magyar koalícióhoz vezetett volna.

 

Vagyis: Bugár már 2016 márciusában kész volt feláldozni pártja szlovák szárnyát (Žitňanská, Šebej és társaik), és visszatérni a kisebbségi koalíció modelljéhez. Csakhogy, az Orbán által támogatott MKP elutasította az üzletet, és úgy döntött, hagyja főni az áruló Bugárt saját levében.

 

A harc folytatódik. Bugár egyre közelebb kerül ahhoz a pillanathoz, mikor pártja a parlamenti küszöb alá süllyed, miközben az MKP lassan erősödik.

 

Bugár „árulása” tulajdonképpen kétszeres. Vagy inkább háromszoros. Először átverte saját pártját, az MKP-t, és megalapította a Most-Hidat – a szlovák politikusokkal együtt. Tavaly megpróbálta újra átverni őket és szövetséget kínált. Miközben a választások után koalíciós szerződést írt alá Ficoval.

 

Bugár, a jegyző

 

Legutolsó döntésein kívül (szövetség Fico-val, bizniszek a kormányban) nem nagyon jön össze neki semmi. A Most-Híd stagnál, az MKP-ra vár, és közben lassan kiszikkad.  Bugár előtt két út áll: vagy kiéhezteti és kiszorítja őt az MKP, vagy végül mégiscsak egyezségre jutnak – de biztosan nem Bugár diktálja majd a feltételeket. Ő legfeljebb majd jegyzetelhet…

 

Egyébiránt épp ez az oka annak, hogy Žitňanská miniszter csomagol. Ő „szakmai együttműködésre” játszik Beblavýval. (…)

 

A Most-Hídban Bugárnak és Žitňanskának ugyanazok a prioritásai: Megingatni a másikat és túlélni egy harmadik személy hátán. Csakhogy ez mostanában egyiküknek sem sikerül.

 

Csoda, hogy ilyen körülmények között még van, aki hisz a Most-Hídnak. Bugáréknak épp 5,5 százalékkal magasabb  preferenciájuk annál, mint kellene lennie.

 

Aktuality.sk, Komentár Daga Daniša: Bugárov Most smeruje do šrotu

Nyitókép: Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!