Andrej Kiska köztársasági elnök egyik vállalata miatt volt kénytelen ma sajtótájékoztatón magyarázkodni, ahol 2015-ben tartottak adóellenőrzést, és hiányosságokat állapítottak meg. A rendőrség is nyomozást indított, ám két hónapnyi vizsgálódás után megállapították, nincs ok büntetőeljárás kezdeményezésére.

 

Az elnök cége ugyanis mindent kifizetett az adóellenőrzés után, a történet csak azért került nyilvánosságra, mert egy névtelenségbe burkolózó szivárogtató elküldte a rendőrségnek és a sajtónak az adóellenőrzés dokumentumait.

 

Ezek alapján a Kiska Travel Agency vállalatnál 2015-ben adóellenőrzést tartottak, mert áfát igényelt vissza a 2014-es évre vonatkozóan. Egyes költségtételek összefüggésben voltak az elnök választási kampányával is. Az ellenőrzés kiterjedt a cég jövedelemadójának tételeire is. Mint kiderült, könyvelési hibát vétettek, amiért a cég kénytelen volt 27 ezer eurónyi adóhátralékát és 9227 eurónyi áfát utólagosan kifizetni. A két hibáért több mint 18 ezer eurós büntetést is kapott. Sűrű bocsánatkérés kíséretében minden tételt azonnal megfizettek.

 

 hirdetes_810x300  

„Az adóhivatalnak más véleménye volt, mint a vállalatnak a tételek könyvelését illetően. Hasonló esetek teljesen szokványosak. Nincs mit rejtegetnem”

 

jelentette ki Andrej Kiska mai sajtótájékoztatóján. Elmondta, hogy hétfőn (szeptember 11-én) magyarázatot kért cége ügyvezetőjétől a vádakra.

 

„2014 áprilisában áfavisszaigénylésünk keletkezett. Ahogy az lenni szokott, az adóhivatal ellenőrzést rendelt el. Nem fogadta el a tételek könyvelési módját, és az áfavisszagiénylést elutasította. Ennek alapján a vállalat azonnal kifizetett 9227 euró áfát, ahogy a 15543 eurós bírságot is (…) A gazdasági év lezárulta után a jövedelem után bevallott adót is megvizsgálták, és az előbb említett tételek miatt 27114 euró értékben utólagos adóbefizetést tettünk, illetve kifizettünk 2711 eurónyi bírságot”

 

mondta a köztársasági elnök.

 

Két hónap alatt lezárta a rendőrség az ügyet

 

Az Eperjesi Adóhivatal kezdeményezésére tavaly a rendőrség vizsgálódni kezdet, ám két hónap múlva végül úgy döntött, nincs ok büntetőeljárást indítani, ezért a cég könyvelését visszaadták a tulajdonosoknak – a kárt ugyanis azonnal megtérítették.

 

A Pénzügyi Főigazgatóság nem hajlandó nyilatkozni a kiszivárgott információkat illetően a folyamatban lévő nyomozásra hivatkozva. A rendőrség vizsgálatot kezdeményezett adótitok kiszivárogtatása ügyében.

 

Teraz.sk, Körkép.sk

Nyitókép: Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!