2017 szeptemberében már harmadik alkalommal lepték el békés tüntetők Pozsony utcáit, hogy ezzel hívják fel az ország vezetésében jelenlévő korrupcióra a figyelmet, valamint hogy egyes állami tisztviselők leváltását követeljék. A Körkép.sk helyszíni tudósításokban számolt be a történésekről.

 

Az alábbiakban két felvidéki magyar egyetemistát kérdeztünk arról, hogy miért értenek egyet a tüntetéssel és mi a véleményük a szlovákiai belpolitikáról.

 

Hostomská Fanni, 21 éves, másodéves hallgató színművész szakon, Zeneművészeti főiskola, Pozsony

Kotiers Róza, 23 éves, harmadéves hallgató matematika-fizika szakon, Pozsonyi Műszaki Egyetem, a Diákhálózat elnöke

 

Miért támogatjátok a tüntetést szervező diákokat?

 hirdetes_810x300  

 

Fanni:  Én teljes mértékben egyetértek velük és csodálom a kitartásukat, a lendületüket, amit nem tudtak eddig megtörni. Mint diák kötelességemnek érzem, hogy legalább az ottlétemmel támogassam őket. Változást, magyarázatot, ésszerű cselekvést várnak el és nem tántorodnak el nézőpontjaik mellől.

 

Róza: A középiskolások által felvetett kéréseket jogosnak tartom. A korrupció bűncselekmény, mely átitatja minden szlovák állampolgár életét, hisz a kormány felső szintjein és a mindennapjainkban is egyaránt megjelenik. Azt nem tartom valószínűnek, hogy a végső célok, köztük Kaliňák lemondatása maradéktalanul elérhetők, hiszen ezzel az ellenzék kitartóan, de sikertelenül próbálkozik már jó ideje. Ennek ellenére szerintem fontos munkát végeznek a tüntetések rendezésével, mert lassítják a botrányok elévülését a közbeszédben, és a korrupció témáját állandóan meleg tartják.

 

“Kaliňák, mondj le; Gašpar, távozz!” – Pozsonyban lezajlott a harmadik korrupcióellenes tüntetés

 

Részt vettetek már eddig valamelyik tüntetésen? Mi a véleményetek róla?

 

Fanni: Az első tüntetésen részt vettem több osztálytársammal együtt. A rossz idő ellenére szívmelengető volt a látvány, hogy mennyi ember gondolja fontosnak az ügyet és mennyien álltak esernyő alá, hogy jelenlétükkel növeljék az esemény hangulatát, egyértelmű üzenetet közvetítve a kormány felé. Emellett a tüntetés higgadt, méltóságteljes és nagyon érett hangulatú volt, aminek nagyon örültem, hisz így mindenki láthatja, nem kukákat borogatni jöttünk.

 

Róza: Én is részt vettem már rajta, szerintem nagyon hangulatos rendezvények. Külön érdekessége a dolognak, hogy nem egy helyen történik, hanem az elején az egész tömeg együtt vonul át a helyszínre. Az oktatásüggyel kapcsolatos tüntetéseken részt vevő emberek sokszorosa jelenik meg ilyenkor, ami számomra kissé szomorú, de egyébként teljesen érthető jelenség.

 

Tízezres tömeg a második korrupcióellenes tüntetésen Pozsonyban

 

Mi a véleményetek a szlovákiai belpolitikai helyzetről?  Mi az, amin szerintetek változtatni kellene?

 

Fanni: Már a kormánykoalíció felállásakor várható volt, hogy nem egy stabil kormány elé nézünk. Szerintem alapvető problémák vannak a kormányzásban, de sajnos a társadalmunkban is. Beleszoktunk a korrupt rendszerbe az élet minden területén, az egészségügytől kezdve bármelyik hivatalig. Most lassú, hosszú út vár ránk, hogy végre kigyógyuljunk belőle. A kormánytól elsősorban őszinte kommunikációt és felelősségteljes döntéshozatalt várhatunk csak el, hiszen ez az alapja a demokráciának és a kormány-polgár egészséges viszonyának. Ha ez az alap instabil, beteg, akkor nincs mire építkeznünk.

 

Róza: Ha azt mondom, “Bonaparte”, “Čistý deň”, “uniós alapok”, mindenki asszociálni tud az ezekkel kapcsolatos botrányra. A kormány megalakulása óta mennyiségben és jelentőségben is nagy korrupciós ügyek robbantak ki. Az SNS részéről az utóbbi időben láthattunk egy nagyobb durcizást, az oktatásügyi miniszteri poszton ugyanis úgy tűnik, átok ül, de mindezek ellenére számomra is úgy tűnik, hogy a kormány egysége kitart.
A legfontosabb szerintem az oktatásügybe való invesztíció lenne, valamint a nemzeti kisebbségek problémáinak érdemi kezelése.

 

Akár tízezren is lehettek a korrupcióellenes tüntetésen. Körkép.sk helyszíni videók

 

Körkép.sk/KPA

Nyitókép: aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!