Szeptemberben jelent meg a Körkép.sk műhelyéből származó ‘Szlovákiai Magyarok’ internetes folyóirat legújabb száma. Bár a magazinban felvonultatott cikkek összefüggenek, önmagukban is érdekes kérdéseket és problémákat járnak körül.

 

Cikksorozatunk utolsó részében a sokat emlegetett duális képzésről írunk, rámutatva arra, miért nem örvend olyan nagy népszerűségnek az intézkedés, mint ahogy az elvárható lenne. 

 

 

Várakozáson aluli a duális képzés iránti érdeklődés

 

 hirdetes_810x300  
Forrás: UCN.sk

 

Vannak olyan szakmák, amelyekkel pályakezdőként nehezebb érvényesülni. Ennek oka, hogy az elsajátított szakmából többlet van a piacon.

 

A kereslet és kínálat összehangolását szolgálná a duális képzés, amelynek törvényi alapjait a kormányzat még 2015-ben rakta le. A duális képzés lényege, hogy a szakközépiskola és az érdeklődő vállalat szerződést kötnek, hogy egyes szakma vagy tanulmányi szak keretein belül a cég biztosít szakmai gyakorlatra lehetőséget a diákoknak.

 

Elsősorban a 20-100 főt foglalkoztató közepes vállalatok kapcsolódtak be a programba, de a legrugalmasabban a külföldi gyökerű cégek reagáltak a lehetőségre. Tavaly szeptemberben már megnyitotta kapuit a J. Jonáš Autóipari Szakközépiskola Duális Akadémiája Dévényújfaluban, amelynek fenntartója Pozsony megye, a VW Slovakia és a Matador Holding a.s.

 

A hiányszakmák teljes listáját lás alábbi cikkünkben: 

Górcső alatt a felvidéki magyar oktatásügy (V.) – Szlovákiai magyar szakközépiskolák a munkanélküliség tükrében

 

Kevés az érdeklődő

 

A programhoz nagy reményeket fűztek az érintettek, azonban a várakozásoktól eltérően nem sikerült áttörést elérni. Az első évben 1488 meghirdetett helyre csak 450 diák jelentkezett, a 2016/17-es tanévben pedig 2700 hely ellenében mindössze 1122 diák csatlakozott a programhoz.

 

Az idei tanévben valamivel jobb a helyzet, összesen 1370 elsős csatlakozott a programhoz, a legtöbben – korát sem meglepő módon – Zsolna megyében (381) és Trencsén megyében (294).

 

A tavalyi lista szerint az Oktatásügyi Minisztérium összesen 86 szakot sorolt a duális képzés rendszerébe, az erdésztől a pékeken át az állattenyésztőig. (A teljes lista itt érhető el)

 

Állambácsi egyik kézzel ad, a másikkal elvesz

 

A viszonylagos érdektelenség oka, hogy a duális képzés feltételeinek megalkotásánál a kormányzat egyik kezével adott, a másikkal viszont elvett. Míg a programba bekapcsolódó cégek leírhatják adóalapjukból a képzésre fordított kiadásokat, addig a résztvevő iskolák normatív (egy diák után fizetett éves) támogatását az állam megrövidíti a „rendes” szakmai gyakorlat normatívájának összegével. Ezért nem a cégek, hanem az iskolák részéről kisebb az érdeklődés.

 

A DualnySystem.sk listája szerint a 2017/18-as tanévben 52 iskola csatlakozott a duális képzés idei évadához, köztük a galántai Műszaki Szakközépiskola is autójavító villanyszerelő és autójavító karosszériaszerelő szakokon (a teljes lista az említett honlapon tekinthető meg).

 

Kiadványunk a témában elérhető digitálisan. Lapozzon bele!

 

Körkép.sk/KL

Nyitókép: Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!