Az ünnepek előtt nem sokkal érkezett a hír, hogy a kormány komolyan fontolgatja az iskolák (vissza)államosítását. A felvetés kevés helyen talált pozitív fogadtatásra, annál is inkább, mert a Smer – SNS – Most-Híd kormánykoalíció már a kezdetektől az iskolahálózat „racionalizációjának” (esetünkben értsd: takarékossági okokból történő leépítésének) módjait kereste.

 

Azokon a településeken, ahol az önkormányzat takarékossági célból vagy a saját érdektelensége miatt megszüntette az alapiskolát, a polgárok nyilván az intézkedés pozitívumait látják. Az INESS társadalomkutató intézet nemrég közölt facebook-bejegyzésében hívta fel a figyelmet arra, hogy az állam több oktatásügyi területen rendelkezik ma is kompetenciákkal, és nem teljesít túl jól.

 

Tankönyvek

 

 hirdetes_810x300  

Az iskolák minden évben késve vagy egyáltalán nem kapják meg a tankönyveket. A tankönyvek kiválasztásáért, terjesztéséért a mai napig az állam felelős az oktatásügyi tárcával, a versenybizottsággal és a Kiadói Portállal (Edičný portál) együtt.

 

A tanár holtáig tanul

 

Az állam tervezi és szervezi meg a pedagógusok életpálya-modelljét, a kvázi életfogytig tartó tanulást és képzést. A Módszertani Intézeten keresztül fogadja el és teljesíti a programokat (modelleket). Az eredmény azonban egy, a tanárok által általánosan kritizált rendszer, amely nem, vagy csak hiányosan végzi el feladatát.

 

Az állami tanterv idejétmúlt

 

Az állam az Állami Pedagógusi Intézeten keresztül határozza meg, hogy mit és hogyan tanul majd az ország több százezer iskolába járó gyermeke az adott iskolai évben. A kerettanterv azonban egyáltalán nem követi a világ változásait, és a gyerekek olyan dolgokat kénytelenek bemagolni, amelyek már öt éve is haszontalanok voltak. Többen épp emiatt tartják úgy, hogy Szlovákia lemarad a szakképzett munkaerő képzésében.

 

Nem működik a duális képzés

 

Nem működik a duális képzés. A prax és az oktatás ötvözéséért a szakközépiskolákban külön állami intézményt bíztak meg: a Szakképesítés Állami Intézetét. Ez felelős a duális képzés megszervezéséért, ám a részvételi hajlandóság rendkívül alacsony. Az egész rendszert uniós pénzekből finanszírozza az állam, és ha kudarcot vall, az eddig elköltött összeget is vissza kell fizetnie Brüsszelnek.

 

A legnagyobb gond a duális képzéssel, hogy az állam a duális képzésben részt vevő diákra kevesebbet fizet az iskolának, mint eredetileg fizetne, így az iskolák is vonakodnak bekapcsolódni a programba, mert az az amúgy is szűkmarkú „fejpénz” további lefaragásával jár. (A duális képzésről bővebben itt olvashat)

 

 

Körkép.sk/Komjáthy Lóránt

Nyitókép: Körkép.sk/KPA

Kapcsolódó cikkek:

 

Górcső alatt a felvidéki magyar oktatásügy (IV.) – Gyermeklétszám és politika: Kihívások előtt a felvidéki magyar oktatásügy

 

Fel kell készülnünk a szlovákiai közoktatás beharangozott centralizációjára

 

Menyhárt József: Volt már ilyen korábban, nem kérünk belőle

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!