Magyarország már csak egy lépésre van az influenzajárványtól. Eddig 12 700 beteget regisztráltak influenzaszerű tünetekkel, ami már az újabb szezon kezdetét jelzi. Szlovákiában a Közegészségügyi Hivatal heti jelentése szerint még a „szórványos előfordulásnál” tartunk: az elmúlt hét több mint 54 ezer új esetéből „csak” 6184 volt influenza vagy influenzaszerű.

 

Nálunk is küszöbön a járvány, az elmúlt héten 12,2 százalékkal emelkedett az orvosok által jelentett légúti megbetegedések száma, 36,3 százalékkal az influenzáé. A legtöbb beteg Pozsony megyében van, a legkevesebb Eperjes megyében. Nagyszombat megyében 3305 akut légúti megbetegedést regisztráltak, de csak 367 volt influenzaszerű, ezért a „szórványos” kifejezés.

 

Nyitra megyében az orvosok 70 százaléka jelentett újabb respirációs eseteket, és itt jóval többen is betegedtek meg: a második hétre szóló jelentés szerint 8 594-en, ebből 1149 volt influenzaszerű, és országos viszonylatban is ebből a megyéből jelentették a legtöbb új esetet.

 

 hirdetes_810x300  

Járvány még nincs, rendkívüli intézkedések elvétve már vannak

 

A légúti betegségek elsősorban a 0-5 éves gyermekeket támadják, az influenza esetében azonban a legmagasabb fertőzési rátát a 15-19 éves korosztálynál tapasztalták. Összesen 1238 esetben voltak komplikációk, haláleset azonban szerencsére nem fordult elő. Bár valódi járvány még nincs, néhány esetben rendkívüli intézkedéseket vezettek be.

 

Kassa megyében bezártak egy bölcsödét, egy óvodát és öt alapiskolát. Két óvoda és egy alapiskola maradt zárva az elmúlt héten Besztercebánya megyében. Nyitra megyében két óvoda mellett három iskolát is bezártak. Hasonlóak a számok az északi megyékben is.

 

Nagybiccsén (Bytča, Zsolna megye) tilos látogatni a helyi nyugdíjas otthonokat, Szucsányban (Sučany, Zsolna megye) pedig a helyi pszichiátriai intézetet.

 

Az Országos Közegészségügyi Hivatal adatai szerint tavaly ilyenkor sokkal több megbetegedésre került sor, ez jól látszik az alábbi grafikonból is.

 

Forrás: epis.sk

 

Körkép.sk/Komjáthy Lóránt

Nyitókép: tv-helse.no

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!