„Kilencvennyolc éve, gyakorlatilag Trianon óta nem kapott ilyen volumenű, rendszerszintű támogatást a külhoni magyar oktatásügy a magyar kormánytól, mint amit ez a mostani képvisel.”

 

Ezekkel a szavakkal nyitotta meg Grezsa István, a Kárpát-medence fejlesztési feladatainak koordinálásáért felelős magyar kormánybiztos azt az ünnepséget, amelyen 45 komáromi járásbeli óvoda képviselői vehették át a mintegy 600 euró értékű, módszertani és szakmai segédanyagokat tartalmazó, ún. Magyar csomagot.

 

Grezsa István, fotó: Vas Gyula

 

Lényegében a magyar kormány Kárpát-medencei óvodafejlesztési programjának egyik szakaszáról van szó, amelyből összesen 344 – tehát gyakorlatilag valamennyi – dél-szlovákiai magyar óvoda részesül; a komáromi Tiszti Pavilonban rendezett átadási ceremóniát tehát fokozatosan követi majd a többi.  A kormánybiztos hozzátette még, hogy a 38,5 milliárd forint (122,5 millió euró) értéket képviselő program célja 60 ezerre, vagy fölé emelni a Kárpát-medencei külhoni magyar óvodások számát; átlagosan ennyi magyar gyermek születik ugyanis a régióban.  

 hirdetes_810x300  

 

fotó: Vas Gyula

 

A magyar óvodákba járók száma jelenleg 48-49 ezer. Az ajándékcsomagok a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége közvetítésével jutnak el az óvodákba; a 45 komáromi intézménynek Grezsa István és Jókai Tibor, a szövetség elnöke adta át azokat.

 

Jókai Tibor, az SZMPSZ elnöke, fotó: Vas Gyula

 

Az ünnepségen jelen volt Kiss Beáta az MKP oktatásügyi szakfelelőse is. Ő így értékelte a magyar kormánytól kapott nagyvonalú támogatást:

 

„Nagyon fontosnak tartom, hogy a hazai magyar, illetve magyar csoporttal működő óvodák megkapják ezeket a csomagokat. Ezek ugyanis nemcsak magasabb színvonalú munkát tesznek lehetővé a számukra, hanem a magyar nemzethez, illetve a magyarság egészéhez való kötődésüket is erősítik.”

 

Kiss Beáta, az MKP oktatásért felelős alelnöke, fotó: Vas Gyula

 

 

 

 

 

 

Fotó: MKP

 

Fotó: MKP

 

Vas Gyula

 

Nyitókép: A szerző felvétele

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!