Önkormányzati társulást hoznak létre a csallóközi települések polgármesterei a magyar nyelv hivatali érintkezésben történő használatának támogatására – tájékoztatta a Körképet Horony Ákos jogász, a dunaszerdahelyi önkormányzat nyelvhasználati bizottságának elnöke. 

 

A társulás célja a nyelvhasználati kötelezettségekre és lehetőségekre vonatkozó „rendelkezések maradéktalan telesítése” lesz, mivel az állam „sem szakmai sem pénzügyi hátteret biztosít” a kisebbségi nyelvhasználat számára.

 

„Az utóbbi években készült hivatalos és civil felmérések alapján is megállapítható, hogy a magyar nyelvhasználat vonatkozásában – főleg az írásbeli ügyintézés területén – még a szűkre szabott törvényi előírások sem tudnak teljes mértékben érvényesülni. A hivatali nyelvhasználathoz ugyanis szükséges az egységes terminológia folyamatos kialakítása és a kétnyelvű dokumentumok, iratok elkészítéséhez szükséges szakmai ismeretek megléte az ügyintézők részéről.”

 

fogalmaz Horony Ákos közleményében.

 hirdetes_810x300  

 

fotó: MKP

 

A kezdeményezéshez csatlakozó települések számára egy közösen létrehozott „terminológiai bizottság” és fordítóiroda biztosítja majd a fordítások, kétnyelvű űrlapok és más dokumentumok színvonalas elkészítését.

 

„Hosszútávú működésével a hivatali magyar nyelvhasználat szakmai hátterét teremti majd meg és az önkormányzatok összefogása pénzügyi szempontból is hatékonyabb megoldást jelent. A tervek szerint a hamarosan megalakuló Lingua Civis önkormányzati társulás a jövőben minden csatlakozni kívánó magyarlakta település előtt nyitva áll majd”

 

fotó: MKP

 

A csallóközi polgármesterek találkozója Fenes Iván, Bős város polgármestere és Menyhárt József, az MKP országos elnöke kezdeményezésére valósul meg. Mindketten hangsúlyozták, hogy olyan közös ügyről van szó, amely pártállásra tekintett nélkül mindannyiunk számára fontos.

 

Körkép.sk

Nyitókép: gabcikovo.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!