Ľubica Rošková volt smeres képviselőasszony esete rávilágított az agrártámogatási rendszer „fekete lyukaira”, írta a Denník N napilap internetes kiadása pénteken. A lap sorra veszi azokat a kiskapukat, amelyek segítségével a „keleti Grófasszonyhoz” hasonló, jó kapcsolatokkal rendelkező személyek törvénytelenül juthattak hozzá nagy összegű dotációkhoz.

 

A Roškovához tartozó Agro Prúbka nevű vállalat közvetlen mezőgazdasági támogatást igényelt olyan földek után, amely nem hogy nem volt a birtokában, de még csak nem is volt mezőgazdasági terület. A listán szerepel lebetonozott parkoló, beépített telekként nyilván tartott repülőtér Vásárhely községben (Nagymihályi járás), családi házak mögötti szőlőültetvények.

 

A Denník N cikke szerint Gabriela Matečná (SNS) mezőgazdasági miniszter és alárendeltje, Juraj Kožuch, a Mezőgazdasági Kifizető Ügynökség (PPA) igazgatója a Rošková-botrány kapcsán a földbecslő állami intézet kutatóit nevezte meg felelősnek. Tény azonban, hogy egyelőre nem lehet tudni, ki mindenki tette lehetővé az esetleges visszaéléseket.

 

 hirdetes_810x300  

A keleti Grófasszony még a betonparkolóra is felvette az agrártámogatást

 

A visszaélésekhez ugyanis bennfentes információkra van szükség: tudni kell, mely területeket lehet erre kihasználni, és melyek azok, amelyekre valódi tulajdonosuk nem adott be támogatási igénylést. Ahogy azt sem árt előre tudni, hogy mely területeket fogja ellenőrizni a PPA – mert akkor elkerülhető a lelepleződés.

 

A Denník N által megszólaltatott, de nevét fel nem vállaló mezőgazdasági tanácsadó szerint a támogatási igényléseket minden évben május 15-ig kell benyújtani. Azt azonban már kevesen tudják, hogy május 31-ig gond nélkül meg lehet változtatni, vagy vissza lehet hívni az igénylést.

 

Az ellenőrzéseket rendszerint június 9. után végzik az illetékesek. A spekulánsok így eddig az időpontig büntetés nélkül visszamondhatják igényüket. Ha pedig a telek tulajdonosa maga nem kér támogatást az illető területre, akkor a spekuláns különösebb gond nélkül felveheti a pénzt.

 

Agrártámogatás egy vidéki kisrepülőtérre. A telek korábban valóban mezőgazdasgi területként volt nyilvántartva. Beépített területté 2006-2009 között íratták át. Rošková cége már ezután igényelt rá agrártámogatást. Fotó forrása: DenníkN.sk

 

Ha mégis kiderül a turpisság, egyszerűen visszavonja az igénylését. Simon Zsolt egykori mezőgazdasági miniszter (akkor Most-Híd) szerint június 9-ig a támogatásra benyújtott kérvények csak a PPA központi irodájában és a regionális kihelyezettségekben találhatók meg. Ez azt jelentené, hogy ha valaki biztosra akar menni, a PPA-tól kellene információhoz jutnia, hogy elkerülje a keresztigényléseket.

 

Ma a mezőgazdasági támogatások alá eső telkeket az úgynevezett LPIS számítógépes térképrendszerben tárolják. Több mint 200 ezer mezőgazdasági telek adatait tartalmazza. Arra a területre, amely nem szerepel a nyilvántartásában, nem vehető fel támogatás. A telek állapotának frissítése azonban hároméves intervallumokban történik. Ha egyszer rosszul vették fel a rendszerbe (pl. egy betonparkoló is helyet kap benne), akkor az legalább három évig úgy is marad. A támogatási igényléseket is a rendszer szerint kell leadni.

 

A rendszer azonban nem régi, 2017-ben vezették be. 2016 végéig minden egyes kérelmet papíron adtak le a gazdák. Ez teljesen követhetetlen volt és könnyedén kijátszható. A gazdák egy nyomtatott telektérképen kijelölték azt a területet, amelyre fel szerették volna venni a támogatást, majd leadták. A PPA nem ellenőrizte a kérvények valóságtartalmát, csak szúrópróbaszerű vizsgálatokat tartott.

 

Žiga gazdasági miniszter a smeres Grófasszony ügyéről: Elég csúnyán néz ki

 

Rošková 2017-ben 100 ezer eurós agrártámogatást vett fel. A rendszer hiányosságai azonban akkorák, hogy a jogosulatlanok által felvett támogatások összértéke jóval nagyobb lehet, mint eddig bárki becsülte.

 

A Denník N szerint a rendszer hibáival a „nagy mezőgazdasági cégek” is visszaélhetnek, azzal a céllal, hogy nehéz helyzetbe hozzák a kisgazdákat. Ha meg akarnak károsítani valakit, elég, ha az illető telkére vagy annak egy részére ők is támogatást kérnek.

 

Mikor a PPA illetékesei értesülnek az átfedésről, elkezdődik a vizsgálat, ami egyúttal a támogatás kifizetésének felfüggesztését is jelenti. A kisgazda nem kapja meg a dotációt decemberben, a vetőmagvásárlás idején, csak jóval később. Ezért aztán inkább átengedi telkeinek egy részét a nagygazdának művelésre, hogy legalább földjei egy része után megkaphassa a támogatást.

 

DenníkN.sk

Nyitókép: webnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!