Az új kormányfő, Peter Pellegrini csupán olyan emberekkel kíván együtt dolgozni a Kormányhivatalban, akik biztonsági ellenőrzésen estek át. Ezzel az intézkedéssel az olyan botrányokat szeretné elkerülni, mint amilyen az elődjét, Robert Ficot is érintette akkor, amikor kiderült, hogy az asszisztense, Mária Trošková a múltban Antonino Vadalával üzletelt.

 

Megkértem az irodám igazgatóját, illetve azokat az embereket, akik az irodámban dolgoznak, hogy mindegyikük vesse magát alá biztonsági ellenőrzésnek“ – magyarázta Pellegrini az RTVS Szombati párbeszédek (Sobotné dialógy) című politikai műsorában.

 

Pellegrini azt is elmondta, hogy jelenleg nem érdeklődik a Smer pártelnöki funkciója iránt. Véleménye szerint nagyon nehéz dolog egyszerre egy pártot igazgatni és miniszterelnökként is tevékenykedni. A választások előtti kampányt szeretné meghagyni Robert Ficónak.

 

 hirdetes_810x300  

Azzal kapcsolatban, hogy a csütörtöki tüntetések után vissza kellene-e vonulnia az országos rendőrfőkapitánynak, nem akart nyilatkozni. Elmondása szerint a politikusoknak ezzel az üggyel kapcsolatban nem szabadna nyilatkozniuk, mivel ezzel politizálják a rendőrséget.

 

Kiskát kritizálta

 

Pellegrini éppen ezért kritizálta Andrej Kiska államfő azon kijelentését, miszerint Gašparnak távoznia kellene a funkciójából. „Az egyetlen dolog, ami az államfőt Gašpar úrral kapcsolatban érdekli az az, hogy a belügyminiszter mikor hívja vissza a posztjából“ – mondta pénteken Kiska szóvivője, Roman Krpelan.

 

Az új kormányfő szerint ilyen kijelentéseknek nem szabadna elhangzaniuk. „Úgy gondolom, hogy nem szerencsés dolog, ha a Szlovák Köztársaság államfője nemcsak a belügyminisztérium, de az állam más területén is bele akarja ártani magát a dolgokba. Sőt, az sem szerencsés, hogy a rendőrség konkrét tisztviselőjének nyilvános leváltását kéri, hiszen ezzel politikailag egyértelműen bele akar avatkozni a függetlenül működő rendőrségbe“ – mondta Pellegrini.

 

Fotó: Peter Pellegrini Facebook-oldala

 

Én kormányfőként az életben nem fogok ilyet tenni. Sajnálom, hogy az államfő ilyen lépésre szánt el magát, és az egyes tárcáknál személyzeti politikát akar csinálni“ – mondta Pellegrini. „Az elnök úrnak erre nincs semmiféle jogköre, s politikai szempontból sem szabadna ilyeneket mondania“.

 

Pellegirini Gašparral kapcsolatban annyit mondott, hogy professzionális szakembernek tartja. „Tibor Gašpart személyesen is ismerem, a rendőrfőkapitányi munkáját pedig nagyon magasra értékelem“ – jelentette ki Pellegrini.

 

Be akarják feketíteni

 

A műsorvezető a beszélgetés során a kormányfő bevételei és kiadásai közötti egyenlőtlenséget is érintette. Konzervatív becslések szerint Pellegrini bevételeiből hiányzik mintegy 100 ezer euró, amit egy új lakás megvásárlására használt fel. Pellegrini azzal védekezett, hogy ezek ez információk nem korrektek.

 

Ez csupán egy igyekezet az új kormányfő befeketítésére“ – mondta Pellegrini. A miniszterelnök állítja, hogy az összes bevétele legális forrásokból származik.

 

Bízom benne, hogy az emberek végül majd kialakítják a véleményüket, és befejeződnek a személyem ellen irányuló támadások“ – vélekedett Pellegrini.


Az államcsínyt inkább nem kommentálta

 

Pellegrini Fico azon kijelentéseit nem szerette volna kommentálni, miszerint a tüntetésekkel államcsínyt akartak véghezvinni a tüntetők.

 

„Robert Fico olyan legitim kérdéseket tett fel, melyek a nyilvánosság azon része között hangzanak el, akik nem járnak a tüntetésekre. Így, természetesen, kétségei vannak afelől, hogy miként is történnek a dolgok“ – mondta kitérően Pellegrini.

 

Kormányfőként mindig biztosítani fogom a sajtó- és szólásszabadságot, valamint azt, hogy a tüntetéseken mindenki elmondhassa a saját véleményét“ – fejezte be Pellegirni.

 

Denník N/Körkép.sk

Nyitókép: SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!