Amint megszellőztette a sajtóban, más források azonnal cáfolták Tibor Gašpar országos rendőrfőkapitány bejelentését, miszerint a rendőrség már csak egyetlen szál felderítésén dolgozik a Kuciak-Kušnírová-gyilkosság ügyében.

 

A Hospodárske Noviny szlovák gazdasági napilap mai számában megjelent cikk szerint Tibor Gašpar a Mladá Fronta Dnes cseh lapnak azt nyilatkozta, hogy a „nyilvánosság hamarosan új tényekkel ismerkedhet meg” a kettős leszámolással kapcsolatban.

 

Gašpar elmondása alapján a korábban négy szálon futó nyomozásban az illetékesek már csak egy szálat követnek, amely minden bizonnyal elvezet a gyilkoshoz.

 

 hirdetes_810x300  

„Személy szerint minden nap azt várom, hogy a NAKA igazgatója megjelenik az irodában, és bejelenti, hogy elfogták az elkövetőt“

 

fogalmazott a rendőrfőkapitány.

 

Lipšic: Gašpar csak az állását félti

 

A főügyészség nem kívánta kommentálni a bejelentést. Nem sokkal ezután azonban a Denník N ellenzéki napilap azt írta, hogy az egyetlen gyanúsítottra való szűkítés híre valótlan állításon alapul. A lap ezt rendőrségi nyomozói forrásokra hivatkozva közölte.

 

A brutálisan kivégzett Ján Kuciak és jegyese, Martina Kušnírová családjainak jogi képviseletét ellátó Daniel Lipšic volt belügyminiszter kritizálta Gašpar nyilatkozatát:

 

„Ha a rendőrség forró nyomon van, akkor ennek nyilvános bejelentésével az elkövetőt vagy elkövetőket előre figyelmeztetik, vagyis akadályoztatva van a nyomozás. (…) Ha a rendőrség mégsincs forró nyomon, akkor az elhangzottak csak kitalációk és bizonyosságot nyer a korábbi kijelentésem, hogy Gašpar csak saját funkciójának megtartásával foglalkozik a kettős gyilkosság felderítése helyett”

 

Politikai nyomás alatt

 

Gašpar, mint ahogy Ján Kuciak utolsó cikkének megjelenése napján, ezúttal is egy csehországi portálnak nyilatkozott. Kijelentése ráadásul akkor történik, amikor óriási nyomás nehezedik a Pellegrini-kormány belügyminiszterére, Tomáš Druckerre, akit azért bírálnak, mert nem váltotta le Tibor Gašpart és Peter Hraškot, a NAKA igazgatóját.

 

Gašpart nem először érik tetten dezinformáción. A belpolitikai válság kellős közepén például olyan nyilatkozatokat tett, hogy Kuciakék házánál drogdílerek tartózkodtak. Ez egyébként igaz volt, de amikor Gašpar erről nyilvánosan beszélt, már tudta, hogy a nyomozás kizárta annak lehetőségét, hogy ennek a körülménynek közel lett volna a kettős gyilkossághoz.

 

Körkép.sk

Nyitókép: HNonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!