Kuciakék meggyilkolása, a sajtószabadság, Kotlebáék erősödő támogatottsága, a V4-ek és Európa kapcsolata, migráció, az oroszok elleni szankcók és az RTVS-en belüli helyzet kérdése is felmerült az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének szerdai ülésén, ahol Peter Pellegrinit kérdezték a képviselők.

 

Kuciakék meggyilkolása: Akár évekig is eltarthat a bűnösök kézre kerítése

 

Pellegrini biztosította a képviselőket, hogy a szlovák kormány elsődleges célja felderíteni Ján Kuciak és menyasszonya gyilkossági ügyét.

 

 hirdetes_810x300  

„Hatalmas tragédia történt, de biztos vagyok abban, hogy nagyon nehezen lehetett volna megakadályozni. Ha valaki professzionálisan tervez egy gyilkosságot, azt nehezen lehet megakadályozni.”

 

mondta Pellegrini, aki beszámolt arról, hogy az egész világból vannak partnereik, akikkel a szlovákiai szakértők együttműködnek. Elismerte ugyanakkor, hogy a nyomozás évekig is eltarthat.

 

„Értjük, hogy a gyilkosság felderítésére speciális figyelmet kell szentelnünk. Prioritás, hogy minél előbb megtaláljuk az elkövetőket, a megrendelőket, a tényleges gyilkosokat. Évek kérdése lehet, az ilyen esetekben ez komplikált. De biztosíthatom Önöket, hogy azt kívánom, minél előbb tudjuk meg, mi volt a valóságban az ok”

 

mondta, továbbá biztosította a jelenlévőket, hogy ő és kormánya semmilyen lépést sem tesznek, amivel megsértenék a sajtószabadságot. Ugyancsak közölte, hogy azóta a rendőrség már aktívabban lép fel az újságírókat érintő fenyegetésekkel szemben.

 

Kotlebáék térnyerése

 

Pellegrinit megkérdezték Marián Kotleba és pártja erősödéséről is. A kormányfő kiemelte, hogy az ilyen pártok támogatottsága nem csak Szlovákiában jelenlévő probléma.

 

„Hasonló veszélyes trendeket látunk máshol is Európában. Ez az ember félelem nélkül kinyilvánítsa az ideológiáját, amely semmiben sem egyezik azokkal az értékekkel, melyen az Európa Tanács alapul”

 

mondta Pellegrini, aki egyszer sem ejtette ki Kotleba nevét válaszában.

 

A képviselőket informálta arról is, hogy Kotleba már nem megyefőnök annak köszönhetően, hogy az embereknek négy éven keresztül magyarázták, hogy mennyire veszélyes, és hogy semmit sem csinál.

 

„Egy jó visszajelzés, hogy a szlovákok a kulcspillanatban demokratikus jelöltet választottak. Mindent megteszünk azért, hogy támogatottsága ne nőjön, és hogy kisöpörjük a közéletből. De ahhoz, hogy a populisták és extrémisták száma csökkenjen, nekünk, demokratikus politikusoknak teljesítenünk kell, amit az embereknek ígértünk. Eredményekkel kell szolgálnunk”

 

mondta Pellegrini.

 

Az RTVS függetlensége

 

Az RTVS függetlensége is vita tárgya volt. A kormányfő elmagyarázta, hogy a közmédiáért a polgárok koncessziós díjakon keresztül fizetnek, az ország csak egy bizonyos összeget fizet. Ezzel szerinte garantált az RTVS közszolgálati beállítottsága és a politikai hatalomtól való távolsága.

 

„A politikai hatalomnak nincs is lehetősége arra, hogy befolyásolja az RTVS működését. Az igazgatót a parlament választja. Az RTVS-nek több száz és ezer alkalmazottja van, a távozások csak néhány tíz főt érintenek. Ez nem lesz hatással az RTVS-re.”

 

mondta Pellegrini azzal, hogy akik távoztak a médiától, azok között sem volt olyan, aki szerint cenzúrázták volna munkájukat.

 

„Én stabilnak értékelem a helyzetet”

 

fűzte hozzá.

 

V4, Oroszország, migránsok

 

Pellegrini megemlítette, hogy Szlovákia a most kezdődő V4-es elnöksége során meg fogja nyitni az európai témákat, és európai partnerekkel is akar majd találkozókat szervezni.

 

„A V4-et sosem tekintettük alternatívának, hanem az európai tér világos részének”

 

válaszolta Pellegrini. Az, hogy négy ország kompromisszumok elfogadására képe, csak jó, és nem igaz, hogy a V4 egy izolált sziget lenne, amelynek más véleménye van, mint mindenki másnak.

 

Az Oroszországgal kapcsolatos szankciókról Pellegrini azt mondta, hogy semmi sem javult, csak gazdasági károk keletkeztek.

 

A migráció kérdésében hangsúlyozta, hogy Szlovákia szolidáris, segített Ausztriának is, sőt technikával, rendőrökkel és projektek finanszírozásával is segít. A szlovák kormányfő szerint a kvóták semmit sem segítettek, a migránsok így sem akarnak Szlovákiában jönni.

 

webnoviny.sk

Nyitókép: coe.int

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!