A szlovákiai gazdák múlt pénteken (június 29-én) nyílt levelet fogalmaztak meg Peter Pellegrini kormányfő részére. Ebben reagáltak a kormányfő korábbi kijelentésére, miszerint személyesen akarja meglátogatni a kelet-szlovákiai gazdákat, hogy tájékozódjon problémáikról.

 

A gazdák helyszíneket is javasoltak a kormányfőnek. A miniszterelnök azon szándékát, hogy megismerkedjen a kis és közepes gazdák csereföldekkel kapcsolatos problémáival a magyar mezőgazdászok is üdvözölték és a kelet-szlovákiai találkozó után ők is személyes találkozóra invitálnák Pellegrinit valamelyik dél-szlovákiai gazdaság területére.

 

A gazdák a nyílt levélben úgy fogalmaznak:

 

 hirdetes_810x300  

„Még ha az elmúlt hetekben hiába vártunk is a találkozásra, amit megígért nekünk, és Pozsonyban sem sikerült időt szánnia ránk, amikor is személyesen jöttünk el Önhöz traktorainkon, üdvözöljük az Ön kezdeményezését arra vonatkozóan, hogy személyesen akar informálódni a kis- és közepes gazdák problémáiról.

 

Szeretnénk felhívni a figyelmét, hogy a mi problémáink nem csak a kelet-szlovákiai régiókban tevékenykedő gazdákat érintik, hanem minden gazdát az országban. A közös problémák összekötnek bennünket és egységünk a Gazdák Kezdeményezése [Iniciatíva poľnohospodárov] szervezet megalapításában testesült meg.

 

Ezért azt javasoljuk, hogy a kelet-szlovákiai találkozó a Pozsonyban is megjelent gazdák részvételével valósuljon meg. A találkozó helyszíneként felajánljuk a František Oravec magángazda tulajdonában lévő hernádgönyűi gazdaság udvarát. Itt bemutatjuk Önnek a minket érintő problémaköröket, amelyek az egyes régiókra nézve is jellegzetesek. Egyúttal javasoljuk a kis és közepes mezőgazdászok meglátogatását is, akik a leginkább szenvednek a mezőgazdaság rendszerszintű hibáitól.

 

Javasolt helyszínek:

 

František Oravec gazdasága Hernádgönyű  községben

Mikolová Agro Mik nevű gazdasága Idabukóc községben

Marián Mičko gazdasága Tiba községben

Lažňany gazdaság, Zalacska községben

Cenkner úr gazdasága, Lasztomér községben

Kentoš úr gazdasága Vajna községben.

 

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

 

Örülünk látogatásának, reméljük, hogy találkozónk konstruktív lesz és segít megoldást találni a rendszerszintű problémákra a mezőgazdaságban és a vidékfejlesztésben.

 

Kérjük, jelölje meg kelet-szlovákiai látogatásának időpontját . Mivel érkezésére megfelelően fel kell készülnünk, kérjük, hogy az időpontot a jövő hét elején tudassa velünk.

 

Iniciatíva poľnohospodárov”

 

A kormányfőnek adott közvetlen elérhetőségek között szerepel Molnár Zsolt csallóközi gazda neve is.

 

Pellegrini a gazdatüntetés után: Elutasítjuk az ultimátumot! Nem fogok szalmabálákon ülni

 

Körkép.sk/sajtóhír

Nyitókép: körkép.sk/A pozsonyi gazdatüntetés zárónapján a gazdák kerekasztalhoz hívták a releváns pártok képviselőit. A kormánypártok nem jöttek el. Fotó: Király Zsolt

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!