Ha szeptember második felében lettek volna a parlamenti választások, azt a Focus felmérése szerint a Smer nyerte volna meg 22,4 %-kal.

 

A Focus egy hónappal korábbi felmérése idején a Smer 20,7 %-on állt, így az elmúlt egy hónap során sikerült növelnie támogatottságát. A második legerősebb parlamenti pártként az SaS kerülne be 13,5 %-os támogatottsággal, ami szintén erősödés augusztushoz képest.

 

10,3 %-kal az OĽaNO kerülne be harmadikként, tőlük valamivel több mint egy százalékkal lemaradva Kotlebáék következnek (9,2 %).

 

 hirdetes_810x300  

Rajtuk kívül még három párt kerülne be a törvényhozásba. A Sme rodina 8,2 %-kal, a KDH 5,5 %-kal jutna be, a Bugár Béla vezette Most-Híd pedig a bejutási küszöbön billegve 5,1 %-kot érne el.

 

A parlamenten kívül maradna a Progresívne Slovensko (4,4 %), az MKP (3,1 %) és a Spolu (3,1 %). A többi párt két százaléknyi támogatottságot sem szerezne.

 

 

Mi lesz veled MKP?

 

Az MKP 3,1 %-kos támogatottsága aggodalomra adhat okot, ugyanis ezzel nem csak a parlamentbe nem kerülnének be Menyhárték, de az állami támogatáshoz szükséges 3,5 százalékot sem érnék el.

 

Szombaton az MKP 20 éves fennállását ünnepli Dunaszerdahelyen, ahol a tervek szerint államfőjelöltet is állítanak majd. Minden bizonnyal a felmérések eredményeit sem hagyhatják majd szó nélkül.

 

Nem jönne össze a mostani koalíció

 

Parlamenti székekre átszámolva a Smer 40 helyet, az SaS 24-et, az OLaNO-NOVA 18, Kotlebáék 18, az SNS 16, a Sme rodina 15, a KDH 10 a Most-Híd pedig 9 helyet kapna.

 

A Smer-Most-Híd-SNS triumvirátus hatalma megtörne, ugyanis csak 65 képviselőjük lenne, a parlamenti többséghez így 11 szék hiányozna, amit a KDH-val együtt sem tudnának megszerezni.

 

A felmérésről

 

A Focus szeptember 18 és 25 között, 1015 fő megkérdezésével készítette el a felmérést. A megkérdezettek 14,7 %-a nem menne el szavazni, 13,2 százalék pedig nem tudja, hogy voksolna-e.

 

Sme.sk, Körkép.sk

Nyitókép: mno.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!