Marian Kočner, a maffialistán is szereplő vállalkozó két évvel ezelőtt százezer eurós jutalmat kínált fel annak, aki beszennyezi Daniel Lipšic volt belügyminisztert. Lipšic akkoriban a NOVA ellenzéki párt vezére volt.

 

„Daniel Lipšic előszeretettel beszél arról, hogy az olyan embereknek, mint nekem, börtönben a helyük. Akkor én most megkérdezem, hogy mégis hol van az ártatlanság vélelme?“

 

– kérdezte Kočner egy 2016-os áprilisi sajtótájékoztatón.

 

Kočner már három hónapja váltóhamisítás miatt ül rács mögött, emellett pedig a Kuciak-gyilkosság egyik gyanúsítottja őt nevezte meg a gyilkosság megrendelőjének.

 hirdetes_810x300  

 

Nem ez volt az első és egyetlen lépés Lipšic diszkreditációjára. Hétvégén ugyanis az összeesküvés-elméleteket gyártó weboldalak előhozakodtak Lipšic kommunikációs átirataival, amelyeket 2012-ben és 2013-ban folytatott bizonyos nőkkel a közösségi oldalakon, és amelyek több mint három évvel ezelőtt köröztek az interneten.

 

A vádlott Zsuzsová is írogatott Lipšicnek

 

Az egyik nő, aki Lipšicnek írt, nem volt más, mint a Ján Kuciak gyilkosságának állítólagos megrendelője, Alena Zsuzsová. A múltban Aya Alia becenévvel próbált kapcsolatba lépni Lipšiccel.

 

Egyáltalán nem tudom, hogy kiről volt/van szó“ – mondta Lipšic a Zsuzsovával folytatott beszélgetés átiratáról. Lipšic szerint a Facebook profilját a múltban valaki feltörte, és helyette válaszolgatott a hölgyek kérdéseire. A profilja ellen indított hackertámadással a múltban folyamatosan küszködött.

 

„Azután, hogy elkezdtük a Gorilla-aktákat vizsgálni, beleértve Marian Kočner gyanús pénzmosásait is, lejárató kampány indult ellenem“

 

– állítja Lipšic, aki jelenleg a Kuciak család képviseletét látja el ügyvédként. Elmondása szerint az ellene indított lejárató kampány része volt a közösségi oldalon működtetett profiljának állandó feltörése, amit folyamatosan jelentett, sőt feljelentést is tett emiatt.

 

Lipšic elmondása szerint a problémát pár hónap után sikerült megoldania. A 2012-es szeptemberi utolsó üzenet után a profiljáról már nem érkeztek válaszok Zsuzsová üzeneteire, holott a nő még a következő évben is írogatott neki.

 

Zsuzsová ilyen módszerrel próbált közelebb kerülni a többi politikushoz is. Boris Kollár, a Sme rodina párt vezére szerint Zsuzsová „klasszikus veréb volt, akit a politikusokra küldtek“. „Úgy gondolom, hogy rövid időn belül a többi politikus neve is nyilvánosságra kerül“ – jelentette ki Kollár.

 

Arra, hogy Zsuzsová tettei mögött Kočner állhat-e, nem akart válaszolni. „Az mögött, hogy Alena célszerűen kommunikált politikusokkal, biztosan állt valaki, de nem tudom, hogy az az illető Kočner volt-e. Ha kiderül, hogy Alena valóban kapcsolatban volt Kočnerral, akkor ez az egész sokkal aktuálisabb és valószínűbb lesz“.

 

Arra a kérdésre, hogy Zsuzsovát Kočner használhatta-e „verébnek“, Lipšic azt felelte, hogy nem lepné meg.

 

A Pentát és Kočnert is feldühítette

 

Lipšic és Kočner vitája arra az időszakra tehető, amikor Iveta Radičová kormányában Lipšic belügyminiszterként tevékenykedett. Abban az időben nemcsak a Gorilla-ügyben folytak nyomozások, hanem Kočner Privatbankos számlái miatt is. A Gorilla-ügy és a Privatbanka is a Pentával hozható összefüggésbe.

 

Kočner azt állította, hogy Lipšic a párt szóvivőjével – ma már a NOVA elnöke – Grendel Gáborral információkat szivárogtatott ki az újságíróknak ezekről a számlákról, így többek között az is kiderült, hogy Kočner máltai számlájára 3 millió euró érkezett a Belize-i adóparadicsomból.

 

A vádat Kočner 2016 októberében azoknak az SMS-eknek és e-maileknek az átiratával támasztotta alá, amelyeket Lipšic és Grendel folytatott az újságírókkal 2012-ben. Az átiratok azután kerültek Kočner asztalára, miután kiírta a százezer eurós jutalmat Lipšic beszennyezésére. Azt azonban nem akarta elárulni, hogy az átiratot kitől kapta meg.

 

Kompromittáló iratok

 

A Zsuzsová és Lipšic közötti üzenetváltás átirata először 2015-ben látott napvilágot, mégpedig Lipšic nőkkel folytatott kompromittáló üzenetküldözgetésének második hullámaként.

 

Két évvel azelőtt már terjedni kezdett egy 50 oldalas dokumentum, amiben Lipšic intim kommunikációt folytat Zuzana Miadoková besztercebányai ügyvéddel. „Ezek kitalációk. Azt a személyt, akivel állítólag SMS-eztem, évek óta ismerem, de sosem volt köztünk közelebbi kapcsolat“ – állította Lipšic.

 

A dokumentumot valaki elküldte Štefan Harabinnak a Legfelsőbb Bíróságra, aki aztán a Legfelsőbb Ügyészségre továbbította. Harabin még 2008-ban igazságügyi miniszterként az alábbi emlékezetes mondatot mondta Lipšicnek: „Börtönbe mész, te disznó.“

 

Sme.sk/Körkép.sk

Nyitókép: TvNoviny

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!