René Vanek, akinek Jaromír Čižnár főügyész január 15-én megszüntette főügyészhelyettesi megbízatását, továbbra is a Főügyészségnél marad közügyészként – tájékoztatott Andrea Predajňová, a Főügyészség szóvivője.

 

Arra a kérdésre, hogy Vanek meddig marad ebben a funkcióban, azt válaszolta, hogy „erről még korai lenne beszélni, mivel JUDr. Vanek most hosszabb szabadságra ment.”

 

Vanek pozícióját azután szüntették meg, miután a médiában megjelentek olyan információk, hogy Vanek többször kommunikált Alena Zsuzsová gyanúsítottal. Ezt az információt több forrás is megerősítette a főügyésznek, aki ezt követően hívta vissza hivatalából Vanekot.

 

 hirdetes_810x300  

Alena Zuzsová egyike annak a négy gyanúsítottnak, akik ellen Ján Kuciak újságíró és menyasszonya, Martina Kušnírová meggyilkolása ügyében indult eljárás. Zsuzsovát nemrég kapcsolatba hozták az egykori ógyallai polgármester, Basternák László meggyilkolásával is, ebben az ügyben is büntetőeljárás folyik ellene.

 

„Ezt a fajta cselekvést Jaromír Čižnár főügyész összeegyeztethetetlennek tartja a főügyészhelyettesi funkcióval, amely az ügyészségen belül az egyik legmagasabb beosztásnak számít”

 

– közölte januárban a Főügyészség szóvivője.

 

„Sajnálom. Nagy hibát követtem el, és megfizettem érte. Hiba volt, hogy egy ismeretlen személlyel kommunikáltam”

 

– mondta korábban Vanek a TASR-nek. Ugyanakkor sajnálatát fejezte ki, hogy egy ilyen hiba miatt a sokéves tisztességes munkája válik semmivé.

 

Vanek a távozása előtt megerősítette, hogy 2013-ban egy ismeretlen nő vette fel vele a kapcsolatot a Messengeren. Azt állította, hogy csak néhányszor kommunikáltak egymással egyszerű, magánjellegű dolgokról.

 

„Ali Ajuška volt a beceneve, de nem tudtam, hogy mi a valódi vezetékneve, ahogy azt sem, hogy kivel van még kapcsolatban. Személyesen sosem találkoztunk”

 

– tette hozzá.

 

A Denník N napilap szerint utoljára három nappal Alena Zsuzsová letartóztatása előtt kommunikáltak, azaz 2018. szeptember 28-án.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!