A koalícióban még mindig nincs egyezség az alkotmánybíró-jelölteket illetően, miközben a szavazásra a tervek szerint kedden délután 17 órakor kerülne sor – jelentette ki Róbert Madej smeres képviselő, az alkotmányjogi bizottság elnöke a közrádió Sobotné dialógy (Szombati Párbeszéd) című rádiós műsorában szombaton.

 

„Egyelőre szerintem nincs [egyezség], és nem tudom, lesz-e egyáltalán”

 

fogalmazott, hozzátéve, hogy a teljes politikai spektrumban kell majd megállapodásra jutni.

 

Ondrej Dostál (SaS) ellenzéki parlamenti képviselő, aki Madej ugyanebben az adásban azonban arra hívta fel a figyelmet, hogy a koalíciós egyelőre nem kereste meg ebben a kérdésben az ellenzéket. Elmondása szerint a demokratikus ellenzék 11 jelölt kapcsán jutott megállapodásra. Ő még mindig tart attól a lehetőségtől, hogy a koalíció megakadályozza, hogy 18 jelöltet szavazhasson meg a parlament.

 hirdetes_810x300  

 

„Ha szándékosa obstrukcióra kerülne sor, és a koalíció azt mondaná, hogy csak hat jelöltet szavazunk meg, és a többet nem, akkor az szembe menne az alkotmány szellemének.”

 

fogalmazott. Madej azonban képtelenségnek tartja az ellenzék gyanúját az obstrukcióról. Ugyanakkor kiemelte, hogy az ellenzék és a koalíció találhatnak közös nevezőt 18 jelöltre, de valószínűleg csak két körben sikerülne megszavazniuk – amennyiben kedden nem sikerülne teljes listát elfogadtatni. Akkor ugyanis újabb szavazásra kerülne sor.

 

„Ha átmegy a javaslat a titkos szavazásról, az érdekes átfedést eredményezne a jelöltek között. De ha az ellenzék nem használja ki a lehetőséget, hogy 18 jelöltet támogasson, ilyen közös metszéspont nem jön létre”

 

mondta.

 

A két politikus Robert Fico exkormányfő alkotmánybíró-jelöltségéről is beszélt a műsorban. Dostál szerint még ha Fico teljesítené is a feltételeket a jelöltséghez, akkor sem szavazna rá a parlamenti döntéskor.

 

„Felelős a jelenlegi oligarcharendszer kialakításáért és fenntartásáért. Ez az ő közvetlen felelőssége”

 

mondta.

 

Madej szerint azonban mind a 39 potenciális jelöltnek képesnek kell lennie elvonatkoztatni, és az alkotmánybírói tisztséget szakszerűen és objektívan ellátni a 12 éves hivatali ideje alatt.

 

HNonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!