Nyitókép forrása: HNonline.sk

 

A Kuciak-gyilkosságban eddig titkos tanúként kihallgatott Peter Tóth, egykori SIS-ügynök és újságíró végül saját neve alatt tesz tanúvallomást a rendőrégen, vagyis már nem titkos tanú.

 

„Többek között azért döntöttem így, hogy megkönnyítsem a nyomozóhatóságok helyzetét, mert a tanú saját neve alatt tett tanúvallomása többet nyom a latban a büntetőeljárás során, és én azt akarom, hogy Ján Kuciak gyilkosait megbüntessék”

 

fogalmazott Tóth. A hírről elsőként a Denník N számolt be. Tóth a facebook-videóban számolt be álláspontjáról.

 

 hirdetes_810x300  

A Pentának gondjai vannak a Kuciak-gyilkosság nyomozásával – túl sok összefüggésre derül fény

 

Elmondása szerint családjának nem csak a még szabad lábon lévő gyilkosok és tettestársaik elől kell most rejtőzködnie, hanem a szlovák maffia elől is, akik „szeretnének a tragikus esetből minél nagyobb hasznot húzni”.

 

Mint mondta, azért ment a rendőrségre tanúvallomást tenni, hogy a gyilkosok ne ússzák meg büntetés nélkül:

 

„Ha meg akartam volna könnyíteni az életemet, a bizonyítékokat a Dunába hajítom, vagy elégetem”

 

fogalmazott.

 

A SIS volt egynöke állítja, hogy nem tudott a két fiatal meggyilkolásának előkészítéséről. Arról is beszélt, hgoy tavaly ősszel „megfigyelte” az újságírókat. Elmondása szerint csak „paparazzo” (lesifotós) minőségben figyelte meg az újságírókat.

 

Olasz sajtó: Kuciakot a meggyilkolása előtt röviddel is megfigyelték (Képek)

 

„Az újságíróknak is el kell viselniük a lesifotósokat. (…) De nem ez a legfontosabb bizonyíték Ján Kuciak meggyilkolása ügyében. Sokkal lényegesebb az, ahogy megváltozott Zsuzsová viselkedése Andruskó és társai letartóztatásakor. Zsuzsová Andruskóék letartóztatása után elkezdett utánajárni, hogy Kočner esetleg nem dolgozik-e együtt a rendőrséggel. Ekkor vált gyanússá számomra (…)”

 

Hozzátette, hogy ha tudott volna a Ján Kuciak elleni gyilkosság előkészítéséről, akkor Kuciak és menyasszonya „még ma is élne”

 

„Nem láttam be le Kočner fejébe, nem tudtam, hogy Zsuzsovával erre készülnek”

 

mondta.

 

Bödörtől már csak egy lépés Ficoig

 

Tóth szerint Kočner  a gyilkosság előkészítéséhez használt, rendőrségtől származó információkat Norbert Bödörtől szerezte:

 

„Mindenki tudja, hogy Kočner Bödör barátja volt, és Bödörtől már csak egy lépés eljutni Robert Ficoig, a Smer elnökéig. Ezért elemi érdeke Norbert Bödörnek, hogy segítsen Marián Kočnernek”

 

mondta.

 

Kočner korábban azzal bízta meg Tóthot, hogy terhelő információkat szerezzen az újságírókról, hogy elhitelteleníthesse őket. Miután letartóztatták a Kuciak-gyilkosság főgyanúsítottjait, Tóth jelentkezett a rendőrségen, hogy vallomást tegyen. Legalábbis akkor a Denník N így tudta, ám Tóth tagadta a dolgot.

 

Peter Tóth a rendőrségnek azt vallotta, hogy újságírókat figyelt meg. Előtte a PENTA szóvivőjével egyeztetett

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.