Továbbra sem csitulnak a himnusztörvény elfogadása kiváltotta hullámok. És minél többet magyarázkodik a Most-Híd és annak elnöke, annál jobban belekeverednek az egészbe. Bugár Béla a jelek szerint ugyanis ugyanolyan trehány hozzáállást tanúsított a törvény elfogadását megelőző hónapokban, mint saját képviselői, akiknek hozzáállását maga a kritizálta sajtóközleményben, és a felelősök példás megbüntetését ígérte.

 

Úgy néz ki azonabn, mivel a fő felelős maga Bugár Béla, így a következmények levonása is elmarad. Tudjuk azt is, hogy a megbocsájthatatlan hiba ellenére Bastrnák Tibor feakcióvezető is maradt a posztján. Így megy ez a szlovákiai magyar politikában már hosszú évtizedek óta.

 

Mi több, az is kiderült, hogy első olvasatban maga Bugár Béla is a törvény második olvasatba juttatása mellett szavazott!!

 

 hirdetes_810x300  

Az egyetlen ember, aki következetesen, hónapokon keresztül többször is figyelmeztetett a más országok himnuszának betiltását tartalmazó passzusra, az ellenzéki Ondrej Dostál volt. Az a politikus, aki politikai karrierje során mindig kiállt a magyarok mellett. Ráadásul korábban a Most-Híd frakciójában is megfordult, ahol sikerült kiismernie a vegyespárt elnökét és annak módszereit.

 

Az OKS elnöke az ellenzéki SaS képviselői klubjának tagja, és külön Facebook-bejegyzésben foglalta össze az egész folyamatot. A Körkép.sk ezt fordította le olvasóinak, hogy mindannyian lássuk, mi a valóság, illetve a Bugár szavai közti közti különbséget.

 

Az ellenzéki politikus április 5-én megjelent Fb-bejegyzésének magyar fordítása:

 

A magyar himnusz betiltása és Bugár Béla

 

Bugár Béla úgy tesz, mintha nem vette volna észre az SNS javaslatát, mely betiltotta más országok himnuszának éneklését. És hogy a Most-Híd képviselői véletlenül szavazták meg a javaslatot.

 

Azt állítja, hogy ő volt a törvény felelőse, és hogy annak megtárgyalása idején beteg volt, így nem tudta a hibára felhívni társai figyelmét, mert nem tudott róla.

 

A magyar himnusz betiltásának folyamata időrendi sorrendben:

 

Csakhogy nem lesz ez olyan egyszerű. Nézzük meg időrendi sorrendben az egészet.

 

2018. november 9 – az SNS képviselői benyújtották a parlament iktatójába javaslatukat, mely felkerült a parlament honlapjára is

 

2018. november 27 – a parlamenti ülés kezdete, melynek programjába bekerült az SNS javaslata

 

2018. december 3 – Az SNS képviselői kérték, hogy javaslatuk kerüljön át a következő parlamenti ülésre

 

2019. január 29 – a parlamenti ülés kezdete, melyen első olvasatban tárgyaltak az SNS javaslatáról

 

2019. február 6 – Az elsó olvasat vitája, melyen figyelmeztettem, hogy a javaslat tiltja más országok himnuszát, amennyiben az adott országból nincs hivatalos delegáció Szlovákiában

 

2019. február 7 – 85 képviselő, beleérve a Most-Híd 9 képviselőjét (köztük Bugár Béla is!!!) arról szavaz, hogy a törvénytervezet kerüljön második olvasatba

 

2019. március 26 – a parlamenti ülés kezdete, melyen a törvénytervezet második és harmadik olvasatban megtárgyalásra kerül

 

2019. március 27 – A második olvasat vitájának napja, melyen ismét figyelmetettem arra, hogy a tervezet betiltja más ország himnuszát. Módosító javaslatot is beterjesztettem, hogy ez a tiltás kikerüljön az SNS tervezetéből. Szavazás a módosító javaslatomról és a törvény egészéről.

 

Mennyi idő állt rendelkezésre

 

Bugár Béla a márciusi ülés elején valóban betegszabadságon volt, és nem vett részt az üléseken.
Az SNS javaslata azonban már 2018. novemberének eleje óta ismert volt. Azaz több, mint öt hónapja. Ha az Most-Híd képviselői nem is vették észre a más ország himnuszának betiltását tartalmazó passzust, én már 2019. február 6-i felszólalásomban figyelmeztettem erre. Azaz két hónapja. Ráadásul egy nappal azelőtt, hogy ők maguk is megszavazták első olvasatban, és második olvasatba utalták.

 

Bugár vs. Marosz

 

És úgy néz ki, hogy Bugár Béla és képviselői egészen mostanáig nem voltak képesek áttanulmányozni, hogy mit is fogadtak el a koalíciós képviselőikkel együtt.

 

Ma, Ján Marosz szurkálódó megjegyzésére, hogy betiltották a magyar himnuszt a templomokban is, Bugár ezt mondta:

 

 „Először Marosz képviselőre fogok reagálni. Ön téved. Azért, mert senki nem tilthat be semmilyen himnuszt a templomban. A magyar himnusz ráadásul ima is egyben, benne van az imakönyvben, és énekelheti, ahogy csak akarja. És senki nem tilthatja meg mondjuk nekem sem, vagy bárkinek, például a futballstadionban sem. Az embert, állampolgárt nem lehet büntetni. Úgyhogy csak magyarázatként, hogy ne gondolja, hogy csak szurkálni fog. Mert én majd azt fogom állítani, hogy csak tátogok. Tessék, bizonyítsa be, hogy énekeltem.“

 

Az SNS a fizikai személyeket is büntette volna

 

Csakhogy ez is összetettebb dolog. Az állami szimbólumokról szóló törvény jelenleg csak a jogi személyeket bírságolhatja. Az SNS képviselőinek ez viszont kevés volt, ezért azt javasolták, hogy a fizikai személyeket is büntetni lehessen. Például a magyarokat a himnusz éneklése közben a templomokban, vagy a stadionokban. Ezt Bugár Bélának, aki felelőse volt a törvénynek a Most-Hídban, tudnia kellett volna.

 

Csak az én első olvasatbeli kemény kritikámnak köszönhetően (meglepetésemre) az SNS képviselői elálltak ettől a szándékuktól. Második olvasatban módosító javaslattal a bizottságokon keresztül kikerült az említett büntetés a fizikai személyek számára.

 

Csak ennek köszönhető, hogy ha a jelenlegi törvény nem is változna, egyetlen állampolgár, fizikai személy sem kaphat büntetést a magyar himnusz énekléséért a templomokban, vagy a futballstadionokban. De ez is törvénysértés lenne, csak büntetés nélkül.

 

Egy ilyen törvénynek nem volna szabad érvényben maradnia.

 

Eddig Ondrej Dostál Fb-bejegyzése

 

Ondrej Dostál külön interjút is ígért a Körképnek, erről a következő napokban szintén beszámolunk olvasóinknak.

 

Aki szeretné aláírni a himnusztiltás megszüntetését követelő petíciót, itt megteheti:

 

Petíció a magyar himnusz megmentéséért – Ha magyar vagy, írd alá

 

Cikk és fordítás: Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 29 olvasónak tetszik ez a cikk.