Nyitókép: sme.sk

 

Robert Fico exkormányfő, bár már több mint egy éve csak egyszerű parlamenti képviselő, mégis jogot formál testőrségre. A Smer elnöke épp a napokban nyilatkozta le, hogy millió oka van arra, hogy megvédjék őt, többek között a családját is érintő életveszélyes fenyegetésekre célozva. És bár a belügyminisztérium továbbra is biztosítja számára folyamatosan a testőrséget az adófizetők pénzén, Fico a gyakorlatban nem egyszer saját maga bújik ki a védelem alól. 

 

A Sme.sk cikke szerint előfordul, hogy Fico veszi az autót, amit saját maga vezet, és azt sem mondja meg a testőreinek, hogy hova megy. A biztonsági előírások szerint azonban Ficonak kötelessége lenne jelezni, hogy hol lesz.

 

Anton Hrnko, az SNS parlamenti képviselője kiállt Fico mellett, szerinte a Smer elnökét meg kell védeni a „különféle halálos fenyegetésektől”.

 hirdetes_810x300  

 

„A rokonaira – édesanyjára és a feleségére – vonatkozó támadásokról is szó van. A fia kénytelen volt külföldre menni tanulni, mert néhány professzora a gazdaságtudományi karon nem viselték el, hogy valaki olyat tanítanak, akit Ficonak hívnak”

 

Fico megkérdőjelezhető hozzáállására a parlament belbiztonsági bizottságának ellenzéki képviselői hívták fel a figyelmet csütörtökön. Grendel Gábor (OLaNO) arra hívta fel a bizottság tagjainak figyelmét, hogy „voltak olyan esetek, mikor a testőrök egész nap nem jelentettek be sem útvonalat, sem célállomást, ahol a képviselő úr megfordult”.

 

„Ha bármilyen biztonsági incidens történt volna, a Közjogi méltóságokat védő hivatal központjában nem tudták volna, hogy történt valami, hogy valahova menni kell segíteni”

 

mondta Grendel, aki nem akarta felfedni, hogy honnan származnak az információi. Ugyanakkor beszámolt arról, hogy megkérdezte Saková belügyminisztert és Radoslav Štrbát, a testőrség vezetőjét, és ők nem cáfolták a híreket. Grendel beszámolója szerint Štrba azt mondta, hogy régebbi esetekről van szó, melyekre mostanában már nem kerül sor.

 

Fico: Millió okom van arra, hogy továbbra is legyen testőrségem

 

A rendőrség már felfedett néhány fenyegetőt

 

Fico nem adott magyarázatot arra, hogy miért vezetett ő maga, vagy hogy miért nem jelezte a testőreinek, hogy hol lesz. A sajtónak néhány napja azt mondta, hogy

 

„Lehet, hogy maguk örülnének, ha valaki megölne engem, és most teljesen komolyan beszélek, de azt akarom mondani maguknak, hogy továbbrais úgy gondolom, hogy millió okom van arra, hogy továbbra is  legyen testőrségem”

 

Denisa Saková belügyminiszter állítása szerint a rendőrségnek már sikerült felfednie néhány fenyegető kilétét. Az elkövetőkről és a fenyegetések természetéről nem akart bővebb tájékoztatást adni.

 

Ľubomír Galko (SaS) szerint, „ha tényleg olyan veszély fenyegette volna, amilyet nekünk leírtak, akkor már régen agresszívabb intézkedéseket fogadtak volna el”. Szerinte Fico saját maga tehet néhány internetes vitáról, de ez nem lehet elég ok hosszútávú testőri védelemre.

 

„Akkor a parlament harmada és az újságírók fele testőrökkel járna”

 

mondja Galko.

 

Élethossziglani testőrség

 

Saková a héten azt mondta, hogy akár élethosszig tartó testőri védelmet is el tud képzelni Fico számára úgy, mint ahogy az egykori államfőknek jár. Saját elmondása szerint azonban ő maga nem tervez változtatásokat eszközölni.

 

A Szlovákiában hatályos szabályok szerint Fico a kormányfői posztról való távozása után még három hónapig volt jogosult a testőrségre. A belügyminisztérium határozata alapján azonban meghatározatlan ideig hagyták jóvá számára a védelmet azzal, hogy minden hónapban felülvizsgálják, hogy fennáll-e még a biztonsági fenyegetettség.

 

A Sme számításai szerint, ha Ficonak magának kellene biztosítania a testőröket, körülbelül 170 ezer eurójába került volna eddig. Mindezt az alapján számolták ki, hogy Zuzana Čaputová mennyi pénzért bérelt fel testőröket az államfőválasztás második köre előtt. Ez az összeg körülbelül 13 ezer euróra rúgott.

 

sme.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!