Nyitókép forrása: 

 

Hazatérne Írországból az ott életvitelszerűen élő szlovákok egy része, legalábbis ezt sugallja a TA3 hírtelevízió riportja. Több százan látogatottak el ugyanis a dublini szlovák nagykövetségre, ahol a Szlovák Munkáltatók Szövetsége egy rendezvény keretében kínált szlovákiai munkalehetőségeket az érdeklődőknek. A hazai munkapiacon nagy hiány van elsősorban IT-szakemberekből és egészségügyi dolgozókból.

 

A hazatérés gondolata egyelőre messze nem tömegeket érint. Írországban nagyjából 20 ezer szlovák állampolgár él és dolgozik, közülük mindössze pár százan veszik fontolóra a hazatérést – ha ugyan egy rendezvényen való részvételből erre következtetni lehet. A legtöbben már több mint tíz éve kint élnek. Vannak azonban, akik számára nem annyira volt sikeres az ott tartózkodás, arra panaszkodnak, hogy a bérek lassabban nőnek, mint a lakhatási költségek.

 

A legtöbben azonban elégedettek, a riportban egy szlovák házaspár elmondása szerint Írországban az „emberek kedvesebbek, egyszerűbb az élet, jobb a rendszer”.

 hirdetes_810x300  

 

Aki mégis hazatérne, az nem a fizetések miatt tenné, hanem családi és/vagy személyes indokai vannak.

 

A kint dolgozó szlovákok hazacsábítása egyébként Richard Raši (Smer) informatizációért felelős miniszterelnök-helyettes politikai témája volt az elmúlt hónapokban. A smeres kormányok már korábban is indítottak kampányokat a külföldön élő szlovák állampolgárok hazacsábítására, de nem értek el áttörő sikert. A probléma lényege nem csak a fizetések nagysága, hanem az fizetéseket terhelő adók és járulékok, és az ezekért cserébe kínált szociális szolgáltatások (oktatás, egészségügy) minősége is. Ezekért pedig – nem véletlenül – a legtöbb jobboldali párt a Smer gazdaságpolitikáját tette felelőssé.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!